Lesz, aki tiltólistára kerül a DRB-s kártalanításkor

A DRB-hez tartozó kisbankok betétesei a jövő héten kaphatják meg azt a levelet, amely pontosan részletezi, hogyan kapják meg az őket megillető kártalanítási összeget, és azt hogyan számolták ki. A legkényelmesebb helyzetben a kisbetétesek vannak – mondta a Kossuth Rádióban a betétbiztosítási alap kommunikációs vezetője.

A DRB-hez tartozó bankok betéteseinek nincsen teendőjük, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) minden munkát elvégez helyettük, a betétbiztosítási kártalanítás ma már automatikus – mondta a 180 percben a szervezet kommunikációs vezetője, Tóth István a Buda-Cash-ügy kapcsán. Hozzátette: a betétesnek meg kell kapnia a levelet, amely pontosan részletezi, mit kell tennie, hogyan kapja meg az őt megillető összeget, és azt, hogyan számolták ki. Az OBA munkatársa azt mondta, reményeik szerint, jövő héten már betétesek tömegei kapják meg az értesítést. A kártalanításra a törvény húsz munkanapot biztosít, de mindent megtesznek, hogy a folyamat rövidebb ideig tartson. Hozzátette: több tízezer érintettről van szó, és négy bank adatállományát kell párhuzamosan feldolgozniuk.
Tóth István, a betétbiztosítási alap kommunikációs vezetője a DRB-ügyfelek kártalanításáról - 180 perc

Tóth István szerint a legkényelmesebb helyzetben a kisbetétesek vannak, mert százezer forintig a postás kézhez viszi nekik a kártalanítást. Két és fél millió forintig a betétesek értesítőt kapnak róla, melyik postahelyre kell bemenniük, ahol rendelkezhetnek az összegről. Két és féltől ötmillió forintig terjedő összeg esetén az ügyfelek betétbiztosítási kártyát kapnak, amely azt a célt szolgálja, hogy a rajta elhelyezett összeget készpénz formájában fel lehessen venni a megszokott bankautomatákon keresztül – vásárolni tehát nem lehet vele.

Ötmillió fölötti járandóság esetén pedig arra kérik őket, fáradjanak be a levélben megnevezett takarékszövetkezeti fiókba, és ott rendelkezzenek az összegről. Három lehetőség közül választhat az ügyfél: felveszi, leköti vagy átutalja a pénzt. Az OBA készpénzbiztonsági okokból utóbbi kettőt javasolja – tette hozzá Tóth István.

Tóth István felidézte, a kártalanításhoz vezető úton az első lépés az volt, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezdeményezte a Buda-Cash Brókerház Zrt. tulajdonosi köréhez kötődő Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy kisbank felszámolását. Ezzel állt elő az a jogi helyzet, amely lehetővé tette, hogy az OBA megkezdje munkáját. Ezt követően indult, és jelenleg is zajlik az az informatikai munka, amelynek során végignézik a négy intézmény ügyfeleinek listáját, és megállapítják, kinek jár, kinek nem jár kártalanítás.

A törvény pontosan szabályozza ezt a kérdést, tizennégy pontban sorolja fel azokat az intézménytípusokat, amelyeknek nem jár kártalanítás, illetve azokat a helyzeteket, amelyekben magánszemély iránt sincs ilyen kötelezettség.

Ilyenek például a bezárt bank vezető tisztségviselői, illetve a velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozóik. Őket „félre kell állítani”, tiltólistára kerülnek, így nem következhet be, hogy a gyorsaság miatt az OBA véletlenül nekik is juttat pénzt. Nem jár kártalanítás a településeknek sem, az azonban jó hír nekik, hogy július 3-ától egy európai uniós szabályozásnak köszönhetően a kis önkormányzatokat védeni fogja az OBA.

A Buda Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Takarék Bank, valamint az Észak-magyarországi Regionális Bank ügyfelei egyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő összeget, azaz legfeljebb 30 millió 461 ezer forint kártalanítást kaphatnak az OBA-tól, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó. Windisch László, az MNB alelnöke korábban azt közölte, hogy a kártérítés maximális 30 millió forintos plafonja bőséges fedezetet nyújthat a lakossági károsultaknak, hiszen a négy érintett kisbanknál az átlagos betétösszeg nagysága ennek csak a töredékét teszi ki.

A DRB ellen annak nyomán indult eljárás, hogy a Buda-Cash-nél súlyos visszaélések történhettek a brókerház ügyfeleinek pénzével. Mint ahogy Tóth István mondta, utóbbiakat a Befektető-védelmi Alap (Beva) fogja kártalanítani.