Lázár: Holokauszt-emlékmű felállítását javasolja a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület javaslatot tett egy központi budapesti holokauszt-emlékmű felállítására a holokauszt 75. évfordulójára - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülését megnyitó beszédében.

Lázár János a tanácskozásra tett napirendi javaslatát ismertetve számolt be a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület kezdeményezéséről. A kerekasztal résztvevői közül Vadász Magda, a B'nai B'rith Budapest Páholy alelnöke jelezte, több holokauszt-túlélő sem szeretné, ha új holokauszt-emlékművet állítanának fel, mert az szerintük nem a zsidóság érdekeit szolgálná, csak tovább szítaná az antiszemitizmust Magyarországon. Felvetette, hogy az erre szánt pénzt inkább az ifjúságra, oktatásra költsék, illetve a túlélőknek adják. Kezdeményezte, hogy a javaslat ne is szerepeljen a csütörtöki tanácskozás napirendjén.

A Zsidó Közösségi Kerekasztal ülése az Országházban


Lázár János válaszában azt indítványozta, beszéljék meg a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület kezdeményezését a kerekasztalon. Hangoztatta, hogy bármilyen döntést is hoz a plénum, azt a kormány támogatni fogja, "semmiféleképpen nem szeretnénk mi diktálni".

A Zsidó Közösségi Kerekasztal napirendjén emellett szerepel például a magyarországi zsidó közösségek és intézmények biztonsági helyzetének megtárgyalása a januári párizsi merényleteket követően, valamint a szegedi zsinagóga költségvetési támogatásának ütemezése is.

A tanácskozáson elhangzottakról kora délután sajtótájékoztatón számolnak be.