Kerry: az Egyesült Államok elkötelezett az Irán destabilizáló lépései elleni fellépésben

Az Egyesült Államok az iráni atomprogramról szóló tárgyalások ellenére is fel fog lépni Teherán más közel-keleti országok destabilizálására irányuló lépései ellen, és nem készül a nukleáris kérdéseken túlmenő alkut kötni az iszlám köztársasággal - jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtökön Rijádban.

Az Egyesült Államok "nem veszi le a szemét" Iránról, miközben a síita ország atomprogramjáról folynak a tárgyalások - biztosította Kerry arab szövetségeseit a szunnita monarchia királyával, valamint a szaúdi és más Perzsa-(Arab-)öböl menti szunnita országok külügyminiszterével folytatott tanácskozása után.

Az atomprogramról való bármiféle egyezség szem előtt fogja tartani Washington szövetségeseinek érdekeit, ebből a szempontból "semmi sem fog változni, ha sikerül megállapodnunk Iránnal" - mondta.

John Kerry megjegyezte: nem fogják figyelmen kívül hagyni "Irán destabilizáló lépéseit Szíriában, Libanonban, Irakban és az Arab-félszigeten, elsősorban Jemenben".

Az amerikai külügyminiszter szerda este érkezett Rijádba a svájci Montreaux-ből, ahol előrelépésről számolt be a Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszterrel folytatott többnapos megbeszélések után.

A Perzsa-(Arab-)öböl országai - hasonlóan Izraelhez és a nyugati országokhoz - attól tartanak, hogy Irán atomprogramja valójában nukleáris fegyverek kifejlesztését célozza. Ezt Teherán tagadja, és azt állítja, hogy programja békés célokat szolgál.

A szunnita Szaúd-Arábia a síita Iránt tartja legnagyobb riválisának a térségben. A két állam a térség konfliktusaiban rendre az ellenkező oldalt támogatja. Rijád attól tart, hogy amennyiben csökkentik a nemzetközi nyomást Iránon, Teherán még aktívabban beavatkozik a régiós kérdésekbe.

Szaúd al-Fáiz herceg, Szaúd-Arábia külügyminisztere a csütörtöki találkozót követően azt mondta, Irán "a terrorizmust támogatja és országokat száll meg" a térségben. Szerinte ennek példája az iraki hadsereg síita fegyveresek támogatásával történő előrenyomulása Tikrítnél. Egyenesen úgy fogalmazott, hogy "Irán éppen elfoglalja Irakot".

Kerry és a szaúdi külügyminiszter egyetértett abban, hogy az Irán által támogatott síita (alavita) Bassár el-Aszad szíriai elnök "elvesztette a legitimitás bármiféle látszatát", és távoznia kell a hatalomból. John Kerry úgy fogalmazott, hogy ehhez "kifejezetten katonai nyomásra is szükség lehet", bár az elsődleges cél jelenleg a Szíria jelentős részét uraló Iszlám Állam szélsőséges szervezet legyőzése és egy olyan politikai megoldás keresése, amely véget vethet az országban négy éve tartó polgárháborúnak.

Az Egyesült Államok és az öböl menti országok támogatják az Aszad ellen harcoló felkelőket, de az utóbbi időben az IÁ ellen is légicsapásokat indítottak, miután a szervezet szélsőséges szunnita ideológiáját saját magukra nézve is veszélyforrásnak tartják.