Isztambulban mutatkozik be az Iparművészeti Múzeum oszmán szőnyeggyűjteménye

Az isztambuli Török és Iszlám Művészeti Múzeumban nyílik kiállítás az Iparművészeti Múzeum (IMM) oszmán-török szőnyeggyűjteményéből; a 43 darabból álló válogatás március 15-étől lesz látható.

Az IMM a 15-17. századi klasszikus oszmán-török szőnyegek második legjelentősebb kollekciójával büszkélkedhet, amelyekből most a legfontosabb gyűjteményt magáénak tudó Török és Iszlám Művészeti Múzeumban mutathat be válogatást - mondta a műtárgyak csütörtöki, sajtónyilvános becsomagolásán Cselovszki Zoltán főigazgató.

Pásztor Emese, a kiállítás kurátora hozzátette: a 43 darabból álló válogatásban főleg 16-17. századi művek szerepelnek, a tárlat szenzációja azonban a két legkorábbi szőnyegtöredék, az úgynevezett Batári-Crivelli- és Memling-szőnyeg bemutatása lesz.

Az Iparművészeti Múzeum csaknem 800 darabot számláló szőnyeggyűjteményének egynegyedét teszi ki a 15-19. századi oszmán-török anyag. A Magyar Királyság és Erdély területére az Oszmán Birodalommal fenntartott diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatok révén számos értékes keleti portéka, díszes lófelszerelés, drága kelme, fegyver és szőnyeg került. A hódoltság kori nemesi kúriákban a szőnyegekkel általában nem a padlót borították, a különösen értékes textileket ehelyett asztalra terítették, falra akasztották, templomi ülőhelyet borítottak velük, pompás szőnyegek díszítették az ünnepi vagy hadi sátrak belsejét is - mondta el a szakember.

Pásztor Emese kiemelte az anyag legkorábbi darabját, a Mátyás idejéből származó Batári-Crivelli-szőnyeget, a "szőnyegek Mona Lisáját". Ez a Kis-Ázsiából származó szőttes még a szunnita iszlám egy olyan korszakában készült, mikor megengedett volt az állatábrázolás, a késő 15. századi Memling-szőnyegen ellenben már csak stilizált díszítéseket használhattak a mesterek.
Az Erdélyi Fejedelemségben a török szőnyegek olyan népszerűségnek örvendtek, hogy külön erdélyi típus is kialakult. Ennek előzménye a színes imaszőnyegek egyik fajtája volt, de a keresztény megrendelők elsősorban asztalterítőként használták a szőtteseket, így a felület közepére helyezett, stilizált imaházmintát a török mesterek szimmetrikusra változtatták - tette hozzá a kurátor.

Isztambulban az IMM oszmán-török szőnyeggyűjteményének legszebb darabjai szőnyegtípusok szerinti csoportosításban mutatják be. A tárlaton végigkövethető három évszázad török szőnyegeinek motívumváltozása és az egyes szőnyegcsoportok variációgazdagsága. Az egyik leglátványosabb szőnyegegyüttes az erdélyi, valamint a hatoszlopos, ladik típusú imaszőnyegeké, de kiemelkedő jelentőségű darabja lesz a május 1-jéig nyitva tartó kiállításnak a világon fennmaradt négy skorpiómintás fehér szőnyeg egyike is, amely a budapesti múzeum egyik büszkesége.