Hatósági jogosítványokat szeretne az étrendkiegészítők terén az újonnan felállt hatóság

Hatósági jogosítványokat szeretne az étrendkiegészítők ellenőrzése területen az újonnan alakult Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) - erről az intézet főigazgatója, Pozsgay Csilla beszélt csütörtökön, Budapesten, az átalakuló háttérintézmények sajtótájékoztatóján. A főigazgató elmondta, az intézet március 1-től feladatokat vett át a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettől (GYEMSZI), továbbá ide került a tisztigyógyszerészi hálózat és az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet.

A OGYÉI a teljes gyógyszerpiacot felügyelni fogja a gyártástól a patikai forgalomig, valamint az étrendkieégszítők területének ellenőrzését szeretnék hatékonyabbá tenni - ismertette a főigazgató, aki hozzátette, a jövőben hatósági jogosítványokat szeretnének kapni ezen a területen.

Pozsgay Csilla szerint új intézmény erősebb, hatékonyabb és rugalmasabb lesz, a mai kor követelményeinek megfelelve. A főigazgató jelezte, informatikai fejlesztés előtt állnak, és a végleges működési struktúra az év végére alakul ki.

Novák Krisztina, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatója arról beszélt, hogy a struktúraátalakításban több feladatot kap az OBDK, de továbbra is a betegjogok hatékony védelme a fő feladatuk. Plusz feladatként a GYEMSZI-től a minőségügyi szakfőorvosi rendszer működtetését vették át március 1-től.

Paphalmi Rita, az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) főigazgatója elmondta, hozzájuk a képzési, szakképzési, felsőfokú képesítési és felnőttképzési, valamint vizsgáztatási feladatok tartoznak. A központ nyilvántartást vezet a képesítéssel rendelkező orvosokról, szakdolgozókról.

Ónodi-Szűcs Zoltán, a szintén március 1-től megalakult Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója kiemelte, intézményéhez az állami kézben lévő egészségügyi szolgáltatók fenntartói feladatai kerülnek, illetve működtetik a szakkollégiumi rendszert. A kórházi struktúra átalakítására vonatkozó kérdés kapcsán leszögezte, kórházbezárások nem lesznek, funkciók, üzemméretek azonban változhatnak. Jelezte, március végéig odáig szeretnének eljutni, hogy az új minimumrendeletek és a finanszírozási koordináták mentén mi lehet az az struktúra, amit ma Magyarországon fenn lehet tartani. Mint fogalmazott: még mindig találtak olyan pontokat, ahol lehet megtakarításokat elérni. Mint mondta, tisztán kell látni a feladatok, az eszközök és a lehetőségek terén. Senkinek nem érdeke, hogy rossz adatok alapján hozzunk téves döntéseket - fogalmazott Ónodi-Szűcs Zoltán.