Felfüggesztette a biztonsági koordinációt Izraellel a PFSZ

A Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) úgy döntött csütörtök este, hogy felfüggeszti a biztonsági koordináció minden formáját Izraellel.

A Mahmúd Abbász palesztin elnök által vezetett PFSZ központi tanácsának közleménye szerint a döntés oka az, hogy "az izraeli megszálló hatóság nem tesz eleget a két fél közötti megállapodásoknak".

Egyúttal felszólították Izraelt, hogy tegyen eleget a palesztin nép iránti kötelezettségeinek és tartsa be a nemzetközi jogot.

A PFSZ központi tanácsa Ciszjordánia második legmagasabb rangú döntéshozó szerve, és döntései jellemzően kötelezőek a területet igazgató Palesztin Hatóságra nézve.

A két fél közti biztonsági koordináció a 1993-as oslói egyezmény keretében jött létre. Korábban palesztin tisztségviselők azt mondták, hogy ennek felfüggesztésére azért kerülhet sor, mert nem tudják kifizetni a rendőröket és a személyzet más tagjait, miután Izrael úgy döntött, visszatartja a palesztinok számára beszedett, több mint százmillió dolláros vámjövedelmek átutalását a palesztin kormánynak.

A központi tanács kétnapos ülésének első napján, szerdán Abbász élesen kikelt Izrael ellen, és "gengszternek" nevezte az országot a vámjövedelmek visszatartása miatt.

Az izraeli kormány a palesztinoknak a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tagjai történt január eleji felvételi kérelme - illetve az április 1-jére kitűzött csatlakozása - miatt még januárban döntött a Rámalláh számára beszedett vámjövedelmek visszatartásáról (a palesztinok az ICC-ben háborús bűnök miatt vádemelést kezdeményezhetnek Izrael ellen). Az izraeli lépésre válaszul Ciszjordániában az izraeli termékek forgalmazásának beszüntetését határozták el.