Tovább erősödhet az eurövezet gazdasága

Bíztató GDP-növekedési kilátásokra engednek következtetni az euróövezet februári szolgáltatóipari és összetett BMI mutatói - közölte szerdán a londoni Markit gazdaságkutató intézet.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi. Az egymást követő növekvő 50 pont feletti értékek a teljesítmény növekedésének gyorsuló ütemét tükrözik.

A januári 52,7 ponthoz képest februárban az előzetes 53,9 pontnál kissé szerényebb mértékben, de tovább emelkedett és 53,7 pontot ért el az euróövezeti szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI). A szolgáltatóipari BMI januári 53,7 pontja héthavi csúcsnak felel meg, az index 2013 augusztusa óta tartózkodik az 50 pontos határ felett.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatokból együttesen képzett összetett BMI februárban 53,3 pontra emelkedett a januári 52,6 pontról. Az összetett BMI előzetes januári értéke kissé magasabb, 53,5 pont volt. Az összetett BMI februárban sorban a harmadik egymást követő hónapban emelkedett az előző havihoz képest és már a huszadik hónapja tartózkodik az 50 pontos határérték felett.

Az euróövezeten belül a növekedést Írország és Spanyolország vezette februárban 60,7 és 56,0 pontos összetett BMI-vel. A német 53,8 pont négy havi, a francia 52,2 pont pedig 42 havi csúcsnak felel meg. Olaszországban a teljesítmény növekedési ütemének a lassulása figyelhető meg. Februárban a BMI 51,0 pontra, két hónapja a legalacsonyabb értékre csökkent.

Az euróövezeti gazdaság az élénkülés egyértelmű jeleit mutatta februárban - kommentálta a legfrissebb BMI adatokat a jelentés szerzője Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. Nőttek a megrendelések és javult az ületi bizalom, ami arra utal, hogy a növekedés márciusban is folytatódni fog - tette hozzá.

A felmérés egyre biztatóbb adatai alapján 0,3 százalékos első negyedéves euróövezeti GDP-növekedés valószínűsíthető - jelezte. A legjobb teljesítményt mutató Írország és Spanyolország az első negyedévben legalább 1,0 és 0,7 százalékos GDP-növekedésre számíthat - tette hozzá Chris Williamson.

Február abból a szempontból is külön említést érdemel - emelte ki a Markit közgazdásza -, hogy tavaly április óta első alkalommal a négy legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaság mindegyikében erősödött az üzleti aktivitás. A legbiztatóbbak ezen belül is a franciaországi fejlemények, ahol a szolgáltatóipari teljesítmény növekedése több, mint ellentételezte a feldolgozóiparban bekövetkezett lassulást.

A kilátások minden tagországban javultak, csökkent az aggodalom a "grexit", azaz Görögország euróövezeti kilépése és annak dominóhatása miatt. Az euró gyengülése áldásos hatással lehet az exportra, valamint a legfontosabb tényezőként az Európai Központi Bank (EKB) mennyiségi monetáris lazító programjának a megkezdése pedig nagy lökést adhat a gazdasági növekedésnek az év hátra lévő részében - foglalta össze a tanulmány megállapításait a Markit vezető közgazdásza.