Schmuck Erzsébet szerint sokkal szigorúbb jegybanki felügyelet kell

Az LMP-s politikus a Buda-Cash-ügyről szólva megerősítette, pártja azt követeli, az MNB vonja le a következtetést, Matolcsy György jegybankelnök pedig mondjon le. A képviselő a paksi titkosításról is beszélt a 180 percben, azt mondta, mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a szerintük alaptörvény-ellenes titkosítást és megismerhessék a környezetvédelmi hatástanulmányokat.

A MNB sokkal szigorúbb felügyeleti rendszere akadályozhatná meg a Buda-Cashéhez hasonló eseteket – mondta az LMP országgyűlési képviselője a szerdai 180 percben. Túl azon, hogy a Buda-Cash-ügy nagyon sok embert megkárosított, mindez azért is nagyon fontos, mert ha az emberek elveszítik a bizalmukat a hazai pénzrendszerben, nem teszik be a bankba a pénzüket, márpedig egy normálisan működő pénzügyi rendszer az alapja egy jól működő gazdaságnak – hangoztatta Shmuck Erzsébet. Éppen ezért hatalmas most az MNB és kormány felelőssége, miként kezeli ezt a problémát és hogyan változtat a felügyeleti rendszeren, hogy ilyen eset többé ne fordulhasson elő – hangoztatta az LMP-s politikus a Magyar Rádió reggeli műsorában.
Schmuck Erzsébet: Sokkal szigorúbb MNB-felügyelet kell

Schmuck Erzsébet azt mondta, biztos benne, hogy az ötéves ellenőrzési időszakot rövidíteni kell, ahogyan erre egy nappal korábban Varga Mihály nemzetgazdasági minisztere is utalt, de nem érti, az eltelt öt évben hogyan maradhatott észrevétlen a feltételezett csalássorozat. Szerinte 2013-ban, amikor összevonták az MNB-t és a PSZÁF-ot, lehetőség lett volna megnézni, minden rendben van-e, megfelelő módon védettek-e a kisbefektetők. Ezért követeli az LMP, hogy vonja le a következtetést a Magyar Nemzeti Bank, Matolcsy György jegybankelnök pedig mondjon le. Meg kell nézni azt is, hol rossz a törvény, és ahol szigorítani szükséges, meg kell tenni – tette hozzá. Szükség van egy nagyon alapos vizsgálatra is, le kell vonni a tanulságokat, például azt, hogy nem lehet önkormányzatok pénzével "játszani" – hangoztatta. A legnagyobb felelőssége mindebben az MNB-nek és a kormánynak van – ismételte meg -, az országgyűlési képviselők dolga feltenni a kérdéseket, de az elmúlt öt évben az ellenzék rendre nem kapott választ rájuk.

Az Országgyűlés keddi paksi döntéséről szólva Schmuck azt mondta, megdöbbentő, ahogyan a kormány a 15-ről 30 évre emelt titkosítás mellett érvel, amikor a bővítés kormánybiztosa, Aszódi Attila azt mondja: az ellenzék tiltakozik, ami akadályozhatja a projektet, egyes adatokat „útközben” pedig amúgy is meg lehet majd ismerni. Az ellenzék mindent megtesz majd, hogy az LMP szerint alaptörvény-ellenes titkosítást megakadályozza, ahogyan azért is, hogy megismerhesse a környezetvédelmi hatástanulmányokat - közölte az LMP-s politikus a Magyar Rádió reggeli műsorában.