Putyin visszafogná a szélsőségeseket

A szélsőségesek készülő akciói elleni azonnali fellépésre, azok megakadályozására szólított fel az orosz államfő a belügyminisztérium szerdai állománygyűlésén. Azt mondta, komoly aggodalomra ad okot, hogy tavaly Oroszországban 15 százalékkal nőtt a "szélsőséges jelenségek" száma.

Az orosz elnök kijelentette, hogy a szélsőségesek "harcos nacionalizmussal, türelmetlenséggel és erőszakkal mérgezik a társadalmat". Hozzátette: "a szomszédos Ukrajna példájából jól tudjuk, hogy mindez hova vezet". A Kreml államcsínynek értékeli a tavaly februári ukrajnai hatalomváltást, nézete szerint a szélsőséges, fasisztoid, radikálisan nacionalista erők segítették elő. Moszkva igazoltnak látja, hogy emiatt csatlakozott a Krím félsziget Oroszországhoz, és ezért támadt ellenállás Délkelet-Ukrajnában.

A politikai indíttatású bűncselekményekre kell figyelni

Az orosz igazságszolgáltatási szerveknek komoly figyelmet kell fordítaniuk a nagy vihart kavaró, elsősorban politikai indíttatású bűncselekményekre - mondta Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök beszédében leszögezte: "Végre meg kell szabadítani Oroszországot a szégyentől és az olyan tragédiáktól, mint amilyent nemrégen éltünk át, például Borisz Nyemcovnak a főváros kellős közepén végrehajtott vakmerő meggyilkolására gondolok."