Még keresik a túlélőket - sokan meghaltak az ukrajnai sújtólégrobbanásban

Tizenhét bányász holttestét találták meg szerda estig a donyecki Zaszjagyko bányában történt aznap hajnali sújtólégrobbanás után, további 16 eltűnt bányász után folyik a kutatás, de nagyon kevés az esélye annak, hogy még életben vannak - közölte a Donyecki Népköztársaság katasztrófavédelmi szolgálata.

"Tizenhat bányász holttestét megtaláltuk, most folyik a felszínre szállításuk. Reggel már egy bányász holttestét kiemeltük" - tájékoztatott szerda este Juliana Begyilo, az önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaság" katasztrófavédelmi szolgálatának szóvivője.

Az eltűnt társak utáni mentési munkálatokban résztvevő bányászok buszra várakoznak az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" zaszjagykói szénbányája területén 2015. március 4-én, miután sújtólégrobbanás történt az egyik tárnában. A szakadár terület katasztrófavédelmének információi szerint egy bányász életét vesztette, 73-an a föld alatt rekedtek. (MTI/AP/Vadim Ghirda)

MTI/AP/Vadim Ghirda



A Zaszjagyko Ukrajna egyik legnagyobb bányája, 10 ezer munkavállalót foglalkoztat. Az 1992-ben részlegesen privatizált bánya a széntermeléséről híres Donyec-medence egyik legújabb és legjobban felszerelt bányaüzeme, mindazonáltal az elmúlt két évtizedben több súlyos szerencsétlenség helyszíne volt. Legutóbb, 2007-ben ugyanitt 101 halálos áldozatot követelt egy robbanás, amely a független Ukrajna legsúlyosabb bányakatasztrófája volt.

A donyecki repülőtér közelében fekvő bányában történt balesetnek nincs köze a tíz hónap alatt több mint 6000 halálos áldozatot követelő ukrajnai konfliktushoz. A repülőtér közelében májustól heves harcok dúltak, amíg januárban a szakadárok el nem foglalták.