Kiszámították a londoni Stegosaurus-csontváz testtömegét

Egy kutatócsoport felderítette a világ legteljesebb Stegosaurusának testtömegét, mely arról árulkodik, a fiatal egyed akkora lehetett, mint egy kisebbfajta rinocérosz.

A Stegosaurus az egyik legkönnyebben felismerhető dinoszaurusz a gerincoszlopát övező hegyes, csontos lemezek révén.

A Londoni Természettudományi Múzeum nemrégiben tett szert egy 80 százalékban ép maradványra, amelynek alapján kiszámította, hogy életében az állat mintegy 1,6 tonnát nyomhatott. Körülbelül akkora volt tehát, mint egy kisebbfajta rinocérosz. A Sophie névre keresztelt csontváz egyébként csupán hat- vagy hétéves lehetett halála pillanatában. Ha megérte volna a felnőttkort, testtömege figyelemre méltóan megnőtt volna.

Egy állat testtömegének feltérképezése kulcsfontosságú más információk megismeréséhez. Charlotte Brassey, a múzeum paleontológusa és a Biology Letters folyóiratban megjelent vizsgálat vezetője elmondta, ha szeretnénk kideríteni, milyen gyorsan tud futni egy adott állat, ismernünk kell testtömegét; ha anyagcseréjét is szemügyre vennénk, ahhoz szintén szükségünk van a tömegadatokra. Elmondása szerint most azt tervezik, hogy izmokkal látják el számítógépes modelljüket, ezáltal némi fogalmat alkothatnak majd a mozgásáról is.

Sophie. (Fotó: EPA/Kevin  Webb/ NHM)

Sophie. (Fotó: EPA/Kevin Webb/ NHM)



A 150 millió éves Stegosaurus stenops 2013-ban került a londoni gyűjteménybe, és 2014 decemberében a híres múzeum egyik főbejáratánál állították ki. Ezt megelőzően beszkennelték mind a 360 csontot, ami létfontosságú volt testtömegének meghatározásához.

Hagyományos módon a kutatók a combcsont és a felkarcsont kerülete alapján becsülik meg egy állat testtömegét. A modern fajoknál ez a kapcsolat jól megalapozott, és különösen hasznos a kihalt állatoknál, amikor csak néhány csont marad fenn.

Brassey ismertetése szerint Sophie kivételes, hiszen szinte teljesen ép. Hozzátette, tavaly digitalizálták egész csontvázát, és 3D-s modelleket készítettek belőle. Ezeket importálják egy, a mérnökök által is használt CAD-rendszerbe (Computer Aided Design), majd nagyon egyszerű formákkal borítják be körvonalait, ilyen módon próbálják meg felmérni testtömegét.

Mindennek során olyan becsült értékre jutnak, amely jól megfér a hagyományos módszer eredményével, figyelembe véve Sophie viszonylag fiatal korát. A washingtoni Smitshonian Múzeum rendelkezik egy kifejlett egyed maradványaival, amelynek testsúlya meghaladja a három tonnát.

A múzeum csapata tovább vizsgálja Sophie-t, felfedezéseit az elkövetkező években teszi majd közzé. Az egyik kulcskérdés természetesen a csontos lemezek funkcióját érinti, amelyek egy kivételével mind megőrződtek Sophie-nál. Egyes kutatók azt gyanítják, talán hasznos védelmi rendszert képeztek, míg mások szerint egyfajta radiátorként funkcionáltak, meggátolták, hogy az állat teste túlhevüljön.