Fertőző betegségek veszélyeztethetik a poszméheket

Egy kutatócsoport felfedezte, hogy a vírusok ama hálózata, amelyet korábban méhészek felügyelte házi méheknél figyeltek meg, széles körben veszélyezteti a vadon élő poszméheket.

A Journal of Animal Ecology folyóiratban megjelent tanulmány feltárt jó néhány szorosan összefüggő betegséget, amely a poszméhek számos faját és a méhészek felügyelte házi méheket is veszélyezteti. A rovarok sokféle mezőgazdasági termény és vadvirág létfontosságú beporzói.

Korábban csak egy vírust - a deformáltszárny-vírust - azonosítottak, amely nagy valószínűséggel átterjedt a házi méhekről a vad poszméhpopulációkra.

Házi méhek (MTI Fotó: Komka Péter)

Házi méhek (MTI Fotó: Komka Péter)



Mark Brown, a Royal Holloway Egyetem kutatója kifejtette, az eredmények alátámasztják a beporzókat fenyegető potenciális veszélyeket taglaló korábbi tanulmányt, miszerint az úgynevezett háziméh-vírusok széles körben elterjedtek a poszméhek között is. "Fontos, hogy azonosítsuk, ezek a vírusok hogyan terjednek a házi méhek és a poszméhek között azért, hogy mindkét csoportnál csökkenthessük a betegségek kockázatát" - tette hozzá.

A kutatás során öt kórokozót - feketeanyabölcső-vírus, deformáltszárny-vírus, heveny méhbénulásvírus, költéstömlősödés-vírus és lassú méhbénulásvírus (a rovarokat érintő hatásukról nevezték el őket) - mutattak ki a poszméheknél és a házi méheknél Nagy-Britannia 26 vizsgált helyszínén. Eme fertőzések némelyikének aránya a házi méheknél, míg másoké a poszméheknél volt nagyobb, ami arra utal, hogy bizonyos kórokozókat túlnyomórészt a házi méhek, míg másokat a vadon élő poszméhek terjesztenek.

Poszméh (MTI/EPA/Boris Boris Rössler)

Poszméh (MTI/EPA/Boris Boris Rössler)



Dino McMahon, a kutatás másik szakembere hozzátette, az eredmények igen fontosak, mivel arról árulkodnak, hogy sokféle vírus könnyen el tud terjedni a beporzófajok között, továbbá, nagy arányban képviseltethetik magukat a poszméheknél .

Robert Paxton, belfasti kutató kiemelte, korábbi vizsgálatuk azt sugallta, hogy a házi méheket érintő egyik kulcsfontosságú vírus - a deformáltszárny-vírus - talán a virágokkal való kapcsolat révén fertőzi meg a poszméheket. Új eredményeik pedig arról tanúskodnak, milyen keveset is tudnak a szakemberek a méhparazitákról és a beporzók hanyatlásában játszott szerepükről.

A vadon élő poszméheket már az élőhelyek elvesztése és a rovarirtók veszélyeztetik, a kutatók szerint a betegségek súlyos hatással lehetnek populációikra.

A tanulmány alátámasztja azokat a bizonyítékokat is, amelyek szerint többfajta környezeti tényező felelős a vadon és kasban élő méhek pusztulásáért.