Felgyorsítja migrációs javaslatcsomagjának kidolgozását az Európai Bizottság

Orientációs vitát tartott szerdán az Európai Bizottság a migráció kérdéséről, s úgy határozott, hogy a tervezettnél korábban, július helyett már májusra elkészíti a területet szabályozni hivatott új stratégiáját - közölte a biztosi kollégium szerdai ülését követően Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke.

Timmermans elmondta, hogy a stratégia négy szempontra fog összpontosítani. Egyrészt javítani kell az uniós menekültügyi szabályozáson, másrészt jobban védeni kell a határokat. Harmadik szempontként az alelnök arról beszélt, hogy "agresszíven" fel kell lépni azok ellen, akik hasznot próbálnak húzni az illegális bevándorlásból, és emberek ezreitől szednek be hatalmas összegeket, majd teszik ki őket közvetlen életveszélynek. Negyedik szem előtt tartandó pontként Frans Timmermans a gazdasági bevándorlásról beszélt, s arról, hogy az európai demográfiai folyamatok miatt ezzel egy időben arra is szükség lesz, hogy az unió és tagállamai bővítsék a legális bevándorlás lehetőségeit.

Dimitrisz Avramopulosz, a területért közvetlenül felelős uniós biztos arról beszélt, hogy véget kell vetni az egymásra mutogatásnak. A migráció kezelése nem lehet egyetlen tagállam és akár csak egyetlen uniós biztos felelőssége, együttműködésre van szükség, és ennek nincs alternatívája - hangoztatta.

"Véget kell vetni annak, hogy a szolidaritás egy szlogen, annak valósággá kell válnia" - szögezte le a görög biztos. Avramopulosz kifejtette, hogy több olyan megközelítési lehetőséget kell létrehozni, amelyen keresztül a menedékkérők törvényesen és biztonságosan érkezhetnek meg Európába, emellett pedig a tagországoknak a jelenlegi 36 ezernél több menekült letelepedésére kell lehetőséget teremteniük. Az embercsempészet problémakörével összefüggésben arra mutatott rá, hogy az uniónak együtt kell működnie a kiinduló és tranzitországokkal, és nem csak Észak-Afrikában, hanem Törökországgal, Szerbiával és Koszovóval is. Avramopulosz úgy ítélte meg, hogy világossá kell tenni, mit tehet az Európai Unió és mit nem. Kitért arra is, hogy a Frontex, a tagállamok határőrizeti együttműködését koordináló ügynökség nem uniós határőrség, és ha ez utóbbira van szükség, akkor azt létre kell hozni, és hozzá kell rendelni a megfelelő erőforrásokat is. A gazdasági bevándorlással összefüggésben pedig felhívta a figyelmet arra, hogy a munkanélküliségi mutatókra és a demográfiai trendekre, Európa öregedésére egyaránt tekintettel kell lenni.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője a délután folyamán közleményt adott ki, melyben üdvözölte, hogy a biztosi kollégium megvitatta a kérdést. Úgy vélte, hogy a brüsszeli testület céljai, a szervezett bűnözés és az embercsempészek elleni erőteljes fellépés, a törvénytelen bevándorlás megfékezése, a külső határok megerősítése, teljes összhangban vannak a magyar kormány törekvéseivel. A képviselő közleményéből az is kiderül, hogy az Európai Néppárt frakciója meghallgatást tartott szerdán a menekültkérdésről, A politikus pedig hatékonyabb menedékpolitika kidolgozásának fontosságát hangsúlyozta, rámutatva, hogy olyan hatékony rendszerre van szükség, amely képes elválasztani a jogos menedékkérőket azoktól, akik a jogszabályokkal akarnak visszaélni.