DK: szégyen és gyalázat, hogy elmaradt a ratifikáció

Szégyenletesnek és gyalázatosnak nevezte Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti (EP-) képviselője szerdán Brüsszelben, hogy a magyar parlament nem vette napirendre a nők elleni erőszak tilalmáról szóló Isztambuli Egyezmény ratifikációját.

"Megdöbbentő, hogy az Országgyűlés 2015-ben nem képes egy ilyen egyezményt életbe léptetni, hogy a nőket ezáltal olyan védelemben részesítse, amely nem csak nagy szavakból áll, hanem tényleges jogi védelmet és biztonságot jelent" - húzta alá a politikus az az Európai Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján. Külön kiemelte, hogy felháborítónak tartja a Jobbik érvelését, miszerint azért nem támogatják az egyezményt, mert az nem nevesíti az abortuszt mint a nők elleni erőszak egyik formáját.

A képviselője közölte, hogy pártja "nagyon határozott" álláspontja az, hogy az államnak elő kell segítenie a gyermekvállalást, de nem szabad kriminalizálni azokat, akik életük egy szakaszában valamilyen okból nem akarnak gyereket, mert ez mindenkinek saját egyéni döntése kell, hogy legyen, amelybe az államnak nem szabadna beleszólnia.

A politikus tudatta azt is: levéllel fordul Frans Timmermanshoz, az Európai Bizottság első alelnökéhez és Vera Jourová igazságügyi biztoshoz, hogy a brüsszeli testület határozottabban lépjen fel annak érdekében, hogy a tagországok minél előbb léptessék életbe az egyezményt.

Niedermüller Péter kitért arra is, hogy szerinte nem meglepő, hogy éppen a kormánypárt nem támogatja a ratifikációt, miután a soraikban voltak olyanok, akik megverték élettársukat, és be-beszólogatnak képviselőnőknek, illetve megjegyzéseket tesznek rájuk. "Teszik mindezt úgy, hogy keresztény családmodellről és nőeszméről beszélnek" - hangoztatta Niedermüller.

Az Isztambuli Egyezmény a 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács kötelező érvényű nemzetközi egyezménye, amelyet eddig Magyarország mellett további 36 ország írt alá, s közülük egyelőre 16-an ratifikálták. A DK-s politikus rámutatott, hogy nem tud olyan országról, ahol hasonló módon meghiúsult volna a szerződés parlamenti megerősítése, de ha volt is ilyen, az nem menti fel a kormányt, miközben a családon belüli erőszak nagyon súlyos társadalmi probléma.

Niedermüller Péter világossá tette: szerinte az egyezménynek nincs olyan pontja, amely tartalmilag bármilyen okból elfogadhatatlan az európai közösséghez tartozó bármelyik kormány számára.