Bányaszerencsétlenség: nem engedik be az ukrán mentőalakulatokat Zaszjagykóba

Az ukrán kormányfő még reggel utasítást adott a katasztrófavédelem mentőalakulatainak a tárnákban rekedt bányászok kimentésére, de a szeparatisták elutasították a felajánlott segítséget.

Nem engedik be a kelet-ukrajnai szakadárok által egyoldalúan kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" helyi hatóságai a kijevi hatalom mentőalakulatait a Zaszjagyko bányába - közölte Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerdán Kijevben.

A szerda hajnalban bekövetkezett sújtólégrobbanás következtében a szakadár terület katasztrófavédelmének információi szerint 73 bányász rekedt a föld alatt, egy veszítette életét. A kimenekültek közül tizennégyet ápolnak súlyos égési sérülésekkel. A szakadárok hírügynöksége közölte, hogy a robbanás idején kétszázharminc ember tartózkodott a tárnákban, s százötvenhétnek sikerült közülük kimenekülnie.

Jacenyuk közölte, hogy még reggel utasítást adott az ukrán katasztrófavédelem mentőalakulatainak a tárnákban rekedt bányászok kimentésére, de a szeparatisták elutasították a felajánlott segítséget.

Petro Porosenko ukrán elnök is követelte, hogy engedjék dolgozni az ukrán mentőket - közölte Szvjatoszlav Cegolko, az elnök sajtótitkára a Twitter közösségi oldalon. Hozzátette: miután megerősítik a halottak számát, a gyász bejelentése után az ukrán zászlókat félárbocra bocsátják.

Denisz Pusilin, a "Donyecki Népköztársaság" parlamentjének alelnöke kijelentette, hogy Kijev nem ajánlotta fel segítségét hivatalos csatornákon keresztül. "Továbbá sem Ukrajnához, sem máshoz nem fordultunk segítségért eddig. Különben is, ha szükségünk lenne segítségre, akkor Oroszországhoz vagy a Luhanszki Népköztársasághoz fordulnánk" - mondta Pusilin.