"Anyaságturizmus" - több tucatnyi szülőotthonban tartottak razziát

Több tucatnyi kaliforniai szülőotthonban tartottak razziát kedden az amerikai szövetségi hatóságok az "anyaságturizmus" gyanúja miatt - közölték a bevándorlási hivatal tisztségviselői.

Már évek óta virágzik az Egyesült Államokban az "anyaságturizmus", vagyis hogy tehetős külföldi nők - főleg kínaiak - az Egyesült Államokba utaznak szülni, mert ebben az esetben születendő gyermekük az amerikai alkotmány értelmében automatikusan elnyeri az ország állampolgárságát. Ezzel nem csak a gyermek majdani jólétéről akarnak gondoskodni, hanem sajátjukról is, hiszen a 21. életévet betöltő utód kérelmezheti az Egyesült Államokban, hogy szüleit is honosítsák.

Az amerikai hatóságok eddig tehetetlennek bizonyultak a jelenséggel szemben, mert pusztán azon az alapon, hogy egy nő állapotos, nem tagadhatják meg tőle a beutazást. A keddi akció feltehetőleg az első, amellyel fel akarnak lépni a jelenséggel, pontosabban azokkal a bűncselekményekkel szemben, amelyek együtt járhatnak ezzel az üzleti tevékenyéggel, amelyben a külföldi "ügyfél" 15-80 ezer dollár (4-21 millió forint) közötti összeget fizet a szolgáltatásért, függően attól, hogy az mit tartalmaz. Bűncselekmény ugyanis, ha egy külföldi nem a valódi indokkal kér beutazási vízumot az Egyesült Államokba, valamint előfordulhat, hogy az anyák egyesült államokbeli útját megszervező cégek adócsalást vagy pénzmosást követnek el.

Szövetségi ügynökök kedden több tucatnyi szülőotthonban jártak Los Angeles több elővárosában, és kikérdezték az ott tartózkodó állapotos külföldi anyákat.