AI: 38 embert végeztek ki idén Szaúd-Arábiában

Ez a szám magasabb minden korábbinál - írta a nemzetközi jogvédő szervezet, egy nappal azután, hogy három bűnözőt fejeztek le nyilvánosan az ultrakonzervatív sivatagai királyságban.

Harmincnyolc embert végeztek ki Szaúd-Arábiában az év eleje óta, és ez a szám magasabb minden korábbinál - írta szerdai jelentésében az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet, miután az előző napon három bűnözőt fejeztek le nyilvánosan az ultrakonzervatív sivatagai királyságban.

Az idén kivégzettek között szaúdi és külföldi állampolgárok egyaránt voltak. Az érintettek közel felét kábítószerrel kapcsolatos ügyekben találták bűnösnek. Az AFP francia hírszolgálat értesülései szerint 2015 eleje óta háromszor annyi embert végeztek ki az öböl menti monarchiában, mint az előző év hasonló időszakában.

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király január 23-án lépett trónra, szakértők szerint azonban a kivégzési hullám még elődje, Abdalláh bin Abdel-Azíz uralkodása alatt kezdődött. "A hatóságok demonstrálni akarják, hogy erősek, és a nép számíthat rájuk az ország biztonságának megőrzésében" - mondta egy neve elhallgatását kérő diplomata. Hivatalos adatok szerint 2010-ben 27, 2014-ben viszont már 87 embert végeztek ki Szaúd-Arábiában.

A rijádi belügyminisztérium egyelőre nem kommentálta az Amnesty International jelentését, a tárca azonban korábban az "elrettentéssel" indokolta a kivégzések számának növekedését. A saríát, az iszlám törvénykezést szigorúan alkalmazó Szaúd-Arábiában egyebek mellett hitehagyásért, boszorkányságért, nemi erőszakért, emberölésért és kábítószer-kereskedelemért szabható ki halálbüntetés. Az ultrakonzervatív monarchiában a halálra ítélteket általában nyilvánosan lefejezik.

Nemzetközi jogvédő szervezetek gyakran bírálják a szaúdi igazságszolgáltatási rendszer átláthatatlanságát, amely szerintük alkalmat teremt az önkényes ítélkezésre.