A Jobbik honvédségfejlesztést sürget NATO-missziók helyett

A Jobbik a magyar határokat megvédő honvédségfejlesztésre helyezné a hangsúlyt, s ennek rendelné alá NATO-szerepvállalást - mondta Staudt Gábor, a párt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus szerint a magyar szerepvállalások nem segítik elő Magyarország valódi békéjét. Jogos igény, hogy az ország maradjon ki olyan műveletekből, amelyek adott esetben terrorakciók célpontjává tehetik - jelentette ki.

Staudt Gábor felvetette, hogy mennyiben járul hozzá a magyar honvédek kiképzéséhez és milyen célja van az afganisztáni szerepvállalásnak meg a három évre szóló, 500 ezer dolláros felajánlásnak azon felül, hogy "jó fiúk szeretnénk lenni a NATO-n belül". Ugyanezt kérdezte a Baltikum légvédelmével összefüggésben is, kifogásolva, hogy azt nem kötelezettség, hanem felajánlás alapján végzi Magyarország, az erre fordított komoly pénzösszegeket pedig szerinte optimálisabban is fel lehetne használni honvédségfejlesztésre.

A jobbikos képviselő azt is megjegyezte: szkeptikus a NATO védelmi szerepével kapcsolatban, s egy Magyarország elleni támadásban nem úgy működne az 5-ös cikkely, ahogyan a kormány elképzeli. Azt hangoztatta, Magyarországnak képesnek kell lennie az önálló védelemre.