Szerdán kezdik a DRB-ügyfelek kártalanítását

És legkésőbb március 31-ig befejezi, miután az MNB elrendelte a csoporthoz tartozó bankok felszámolását. A betéteseknek nincs teendőjük, a kártalanítást automatikusan megkapják.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) szerdán elindítja és 20 munkanapon belül, legkésőbb március 31-ig befejezi a DRB bankcsoport betéteseinek kártalanítását, miután a Magyar Nemzeti Bank elrendelte a csoporthoz tartozó bankok felszámolását - közölte az OBA kedden. A Buda Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Takarék Bank, valamint az Észak-magyarországi Regionális Bank ügyfelei egyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő összeget, azaz legfeljebb 30 millió 461 ezer forint kártalanítást kaphatnak az OBA-tól, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó.

Az érintett bankok betéteseinek nincs teendőjük, a kártalanítást automatikusan megkapják az OBA-tól, amely a betéteseket a következő napokban levélben fogja értesíteni. A kártalanítással kapcsolatos információk megtalálhatóak lesznek az országos, valamint a fiókhálózat által érintett megyei napilapokban, emellett az ügyfelek éjjel-nappal hívhatják az OBA telefonos ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kedvezményes tarifájú kék számon. Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: az alap e héten csütörtök-péntekre összesíti, hogy hány érintett ügyfél van, és mekkora a követelésük. Az OBA közleménye szerint a százezer forintig terjedő kártalanítási összeget házhoz viszi majd a Magyar Posta, az efölötti összegekről pedig értesítést kapnak a betétesek, amelyből tájékozódhatnak az átvétel módjáról.

Magánszemélyek a 100 ezer és 2,5 millió forint közötti kártalanítási összeget postahivatalokban, a 2,5 és 5 millió forint közötti összeget OBA Betétbiztosítási Kártyával OTP bankfiókban vagy bankautomatából, illetve postán vehetik majd át. Ötmillió forint felett az OBA által megnevezett takarékszövetkezeti fiókban rendelkezhetnek az ügyfelek a kártalanítási összegről, ez lehet betétlekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel. Jogi személyek, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók összeghatártól függetlenül a kifizetési elszámolásban megjelölt takarékszövetkezeti fiókban vehetik majd fel a kártalanítás összegét.

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn közölte, hogy visszavonta a DRB bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét. Windisch László, a jegybank felügyeleti alelnökének hétfői tájékoztatása szerint az OBA-nak meglesz a kellő fedezete a betétesek kártalanítására, mivel az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa hétfőn arról is döntött, hogy elegendő jegybanki forrást biztosít e célra. Az alelnök közölte azt is, hogy a kártérítés maximális 30 millió forintos plafonja bőséges fedezetet nyújthat a lakossági károsultaknak, hiszen a négy érintett kisbanknál az átlagos betétösszeg nagysága ennek csak a töredékét teszi ki. A DRB bankcsoportnál - a vállalati és intézményi ügyfelekkel együtt - bő 123 ezer betétet kezeltek mostanáig.