Magyar Levente: Egy japán autóipari vállalat 15 milliárd forintos beruházást tervez Magyarországon

Egy japán autóipari vállalat 50 millió eurós (15,25 milliárd forintos) beruházást és kétszáz munkahely létrehozását tervezi a közeljövőben Magyarországon - mondta kedden az MTI-nek telefonon Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár, aki kétnapos munkalátogatáson vett részt Tokióban.

Az államtitkár elmondta, hogy az autóipari cégen kívül a Nissin Foods nevű, Kecskeméten működő japán élelmiszer-ipari vállalat tervezi kapacitásának megkétszerezését és ugyancsak kétszáz munkahely létrehozását. Magyar Levente hozzátette, az Esztergomban működő Diamond Electric vállalat ugyancsak millió eurós keretű fejlesztésbe kezd a következő években.

Az államtitkár leszögezte, a magyar-japán kapcsolat a keleti nyitás kormányzati stratégia sikertörténetének tekinthető. Az elmúlt két évben mintegy egymilliárd euró értékben fektettek be és közel négyezer munkahelyet hoztak létre Magyarországon japán vállalatok, és tavaly hetven százalékkal nőtt a kelet-ázsiai szigetországba irányuló magyar mezőgazdasági export - mondta.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a FoodEx Japan 2015 élelmiszer-ipari kiállítás magyar standjánál Tokióban, 2015. március 3-án. (MTI-fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium/Kovács Márton)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a FoodEx Japan 2015 élelmiszer-ipari kiállítás magyar standjánál Tokióban, 2015. március 3-án.
(MTI-fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium/Kovács Márton)



Az államtitkár látogatásának apropója a Foodex mezőgazdasági termékkiállítás volt, ahol a Magyar Turizmus Zrt., a tokiói magyar nagykövetség, valamint a Magyar Nemzeti Kereskedőház is képviseltette magát, elsősorban húsipari és borászati termékekkel.

Európán kívül Japán a legnagyobb felvásárló piaca a magyar élelmiszer-ipari termékeknek, Magyarország élelmiszer-kivitele 2014 első tizenegy hónapjában meghaladta a 130 millió dollárt. Magyar Levente az MTI kérdésére elmondta, a szigetországban a mangalica és a méz a legnépszerűbb magyar mezőgazdasági termék. Megemlítette, hogy 2015-ben a Magyar Nemzeti Kereskedőház megkezdi a kapcsolatok felvételét a magyar méztermelőkkel, valamint számos más hazai kis- és középvállalkozással, hogy azok a jövőben sikeresen eljuttathassák termékeiket a japán piacra.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Kiucsi Minoru japán külügyminiszter-helyettes (b2) munkaebéden látja vendégül Magyar Leventét, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkárát Tokióban, 2015. március 2-án. (MTI-fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium/Kovács Márton)

Kiucsi Minoru japán külügyminiszter-helyettes (b2) munkaebéden látja vendégül Magyar Leventét, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkárát Tokióban, 2015. március 2-án.
(MTI-fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium/Kovács Márton)



Az államtitkár hétfőn Kiucsi Minoru japán külügyminiszter-helyettessel és Szaiki Naokóval, a japán külügyminisztérium külgazdaságért felelős főigazgatójával tekintette át a kétoldalú kapcsolatokat. Ennek kapcsán Magyar Levente megjegyezte, a magyar-japán viszonyt nyitott kérdések nem terhelik, stratégiai partnerségen alapuló, fokozódó együttműködés jellemző.