Lázár: A magyarországi zsidóság támogatása nélkül nem épülhet meg a Sorsok Háza

Magyarországon holokauszt-emlékhelyet a magyarországi zsidóság támogatása nélkül nem lehet létrehozni, "vagy velük lesz múzeum, vagy nem lesz" - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten újságírói kérdésre.

A Sorsok Háza körül kialakult vita nem két ember véleménykülönbségéről szól, hanem egy nagyon fontos ügyről - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra az újságírói felvetésre, hogy Schmidt Mária, a projekt megvalósításával megbízott Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója szerint a Miniszterelnökség akadályozza az emlékhely kialakítását.

A Sorsok Háza - Európai Oktatási Központ Budapesten


"Egyetlen olyan szempont van, amiből semmilyen körülmények között nem tudok és nem fogok engedni: Magyarországon holokauszt-múzeumot, holokauszt-emlékhelyet a magyarországi zsidóság képviselői, a magyarországi zsidóság támogatása nélkül nem lehet létrehozni" - jelentette ki Lázár János. A miniszter hangoztatta: vagy velük lesz múzeum és emlékhely, vagy nem lesz.

"A múzeum kialakításához és az emlékhely létrehozásához meg kell tudni nyerniük a szervezőknek, a tervezőknek, a történészeknek és a kormánynak is a magyarországi zsidóság támogatását. Ha a magyarországi zsidóság, a holokauszt-túlélők nem támogatják, akkor nem épül meg a Sorsok Háza" - mondta a politikus.