KDNP: politikai tanulsága és súlyos társadalmi következménye egyaránt van a Buda-Cash ügynek

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint az ügynek politikai tanulsága és súlyos társadalmi következménye is van: sem egy politikai párt vezetésébe, sem a kormány közelébe nem szabad engedni a pénzvilág érdekeinek kiszolgálóit.

A kisebbik kormánypárt kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a közvélemény - amely az első döbbeneten túl van a brókerbotrány miatt - némi megnyugvással vette tudomásul, hogy az állam ellenőrző funkciója jól működik, és megfelelő kártérítési kötelezettséget vállal.

A KDNP ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy van az ügynek politikai tanulsága, és súlyos társadalmi következménye is: sem egy politikai párt vezetésébe, sem a kormány közelébe nem szabad engedni a pénzvilág érdekeinek kiszolgálóit.

Felidézve az előzményeket kitértek arra, hogy 2004-ben leváltották a pénzügyi felügyelet vezetőjét, és törölték az évenkénti ellenőrzés kötelezettségét, majd 2009-ben csak ötévenkénti ellenőrzést írtak elő, 2010-ben a választás után, de még az új kormány megalakulása előtt elvégeztek egy ellenőrzést valódi feltárás nélkül. Ezzel biztosították, hogy a második polgári kormány időszakában a következő választásig nem lesz új ellenőrzés - állapították meg, hozzátéve: nehéz nem észrevenni ebben a tudatos elkendőzést.

Rámutattak: a brókerbotránynak van egy súlyos társadalmi következménye is. Tovább rombolja a bizalmat, ami az egészséges társadalom - benne a pénzintézetekkel való kapcsolatnak is - alapvető követelménye. A devizahitelekkel kapcsolatos banki magatartás következtében ez a bizalom már így is alaposan csökkent.

A Buda-Cash tulajdonosainak magatartása a folyamatot beteljesítette, és nem lesz könnyű újraépíteni - zárul a KDNP közleménye.