Ifj. Lomnici: Átláthatónak kell lennie az elszámolásnak

Az alkotmányjogász szerint a rezsicsökkentéssel egy rendkívül átlátható rendszert vezettek be. Ifj Lomnici Zoltán szerint hasonló kívánatos a banki elszámolásnál is. Reményei szerint a jelzálogalapú devizahiteleknél érdemi tartozáscsökkentésre lehet számítani.

Az elszámolás azokra a szerződésekre vonatkozik, melyeket 2004. május 1-je és 2014. július 19-e között kötöttek, és nem szűntek meg 2009. július 27-e előtt. Mi van azokkal a szerződésekkel, amelyek 2009. július 27-e előtt megszűntek, itt ugyanis van egy elévülés – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

A polgárjogi elévülés minden olyan esetben megszakad, illetve az ötéves periódus újraindul, ha fizetési felszólítás volt a jogosult részéről, ha bírósági igény érvényesítésére, tartozás elismerésére került sor, vagy bármilyen végrehajtási cselekmény megindult – jelentette ki Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Kiemelte: az Alkotmánybíróság legutóbbi devizahitelesekkel kapcsolatos döntése egyértelműsíti, hogy külön-külön az egyes részteljesítések nem évülhetnek el, csak önmagában a szerződés, mint egység. Ez mindaddig nem következik be, amíg tartozik az adós a banknak. Vagyis kifejezetten csak azok maradhatnak ki az elszámolásból, akik lezárták a szerződésüket, kifizették maradéktalanul a tartozásukat, és nem merült fel semmilyen olyan körülmény, ami az elévülést megszakította volna.

Felhívta a figyelmet arra: nemcsak a 2011. évi 40-es, hanem az első elszámolási törvény is egyértelműsítette, ha követeléskezelőhöz került az igényérvényesítés joga, akkor is megmarad a pénzügyi intézmény mögöttes felelőssége.

Az elévülés vonatkozásában mindenkinek külön érdemes érdeklődnie, és jogi szakembert felkeresnie a szerződésével, és valamennyi okirattal, ami a bankjától érkezett – javasolta az alkotmányjogász.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az ügyfeleknek mindenképp be kell jelenteni a pénzintézeteknél, ha megváltozott a címük, vagy ha jogutódlás következett be.

Hozzátette: ha bárkinek kételye, aggálya van az elszámolással kapcsolatban, üljön le a pénzintézet ügyintézőjével, akár úgy is, hogy igénybe veszi a Pénzügyi Békéltető Testület mediatív tevékenységét.

Korábban is azt javasoltuk, hogy a rezsicsökkentés mintájára, mely egy rendkívül átlátható elszámolási rendszert vezetett be, a bankok itt is jelezzék, ki mennyivel tartozik, mennyi a hátraléka, mennyivel csökkent a tartozása. A devizahiteleseknél ilyen szempontból rendkívül optimális a helyzet, az autóhiteleseknél és a személyi kölcsönösöknél „kisebb lehet az elszámolás”, míg a jelzálogalapú devizahiteleknél – hogy senki ne veszítse el az ingatlanát – érdemi tartozáscsökkentésre lehet számítani - hangoztatta.