Fidesz: Két lábra állítottuk a szociális segélyezést

Adminisztrációs és anyagi terhet vett át az állam az önkormányzatoktól, a jövedelemkompenzáló támogatásokért immár a járási hivatalokhoz kell fordulni a rászorulóknak - mondta Dunai Mónika, a Fidesz szóvivője a köztévében. Felhívta a figyelmet arra, hogy míg 2010 előtt 1,8 millió ember fizetett adót, és ebből tartottuk fenn a nagy ellátórendszereket, most négymillió fő felett van a dolgozó és adót fizetők száma.

Két lábra állítottuk a szociális ellátóhálózatot - jelentette ki Dunai Mónika, a Fidesz szóvivője az M1 Ma reggel című műsorában. Immár nem csak az önkormányzatok, hanem az állam is egy jókora szerepet vállal a támogatási rendszerben. Adminisztrációs és anyagi terhet vesz le a helyhatóságokról. A jövedelemkompenzáló támogatásokért már nem az önkormányzatokhoz, hanem a járáshivatalokhoz kell fordulni.

Fontosnak nevezte, hogy azok az emberek, akik képesek, tudnak és akarnak dolgozni, dolgozhassanak. Így a családon belüli megbecsültségük is nő.

Hangsúlyozta: 2010 előtt 3,5 millióan dolgoztak Magyarországon, számuk mára 4 millió fölé emelkedett. Ráadásul korábban mindössze 1,8 millió adózó volt, az ő befizetéseikből tartottuk fenn az egészségügyet, a szociális ellátórendszert, az iskolákat, az óvodákat.

Kiemelte azt is, hogy az önkormányzatok szabad kezet kaptak, és eldönthetik, milyen segélyezési formát tartanak kívánatosnak. Ez lehet temetési segély, a gyermekek iskolázási támogatása, gyógyszerre, lakásfenntartásra adhatnak támogatást – sorolta a példákat.