Ételvizsgáló laboratórium létesül a török elnöki palotában

A török államfő esetleges megmérgezésének kivédésére különleges ételvizsgáló laboratóriumot létesítenek az ankarai elnöki palotában - jelentette kedden a Hürriyet című török napilap.

Recep Tayyip Erdogan háziorvosa, Cevdet Erdöl parlamenti képviselő az újságnak nyilatkozva azt mondta: az elnök részére szállított összes étel és ital esetében ellenőrizni fogják ezentúl, hogy az nem sugárfertőzött-e, nem tartalmaz-e kémiai anyagot, nehézfémet vagy bármilyen veszélyes baktériumot.

Erdöl a lépéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy manapság sok merényletet nem lőfegyverrel, hanem élelmiszer segítségével hajtanak végre. A képviselő szerint Erdogan egészségére az elnöki palotában egy öttagú orvoscsoport vigyáz a nap 24 órájában, eddig azonban még nem volt példa arra, hogy ténylegesen ártalmas anyag került volna az államfőhöz.

Erdogan az Ankarában felhúzott hivalkodó elnöki palotával igencsak felháborította a közvéleményt. A több mint 200 ezer négyzetméteren emelt és legalább 1150 szobás épület félmilliárd eurójába (152 milliárd forintba) került a török adófizetőknek. A 2003-tól kormányfőként tevékenykedő, majd tavaly augusztusban államfőnek megválasztott Erdogan az őt ért támadásokra azzal reagált, hogy a palota a török nép tekintélyét szimbolizálja.