Az EU még messze van ökológiai céljai elérésétől

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség figyelmeztetése szerint nem teljesítette környezetvédelmi célkitűzéseit az Európai Unió, elsősorban az élővilág sokszínűsége, a lég- és zajszennyezés terén, és változtatnia kell a termelés és a fogyasztás módján, ha el akarja érni céljait.

Az ügynökség ötévente adja ki jelentését az ökológiai célok megvalósulásáról. A legfrissebb, kedden közzétett dokumentum elismeri, hogy az Európai Unió környezetvédelmi politikájának vannak jótékony hatásai, tisztább lett például a levegő és a víz, csökkent a szemét mennyisége és nőtt az újrahasznosított hulladék aránya.

Az EU az 1970-es években hirdette meg környezetvédelmi politikáját, amelyben célul tűzte ki, hogy 2050-re "jócskán a fenntarthatóságon belül legyen a bolygó erőforrásainak felhasználása". Az EEA szerint félidőben az unió még messze áll a célok megvalósulásától, például az európaiak többsége évente még mindig 4 hektárnyit használ fel a Föld erőforrásaiból, több mint a dupláját a fenntarthatóságot még megőrző "ökológiai lábnyomnak".

A jelentés szerint főleg a biodiverzitás területén romlott a helyzet, a védett fajok 60 százaléka és ezek természetes életterületének 77 százaléka "rossz állapotban van", így az EU nem tudja megállítani 2020-ig sokszínűségük csökkenését. Különösen nehéz helyzetben van a tengerek élővilága, mivel a tengerfenék lepusztult, a vizek szennyezettek, savasodnak és invazív fajok által fenyegetettek. Az Atlanti-óceánon és a Balti-tengeren csökkent ugyan a túlzott lehalászás, a Földközi-tengeren azonban a fajok 91 százalékából halásztak le többet, mint amennyi elegendő lenne a fenntarthatósághoz.

Föld (Fotó: NASA)

Föld (Fotó: NASA)



A jövőben súlyosbodnak a klímaváltozás hatásai, és fennmaradnak a fajok ritkulását okozó feltételek - jósolja a dokumentum. A levegő- és a zajszennyezés továbbra is komoly hatást gyakorol a városi lakosok egészségére. 2011-ben az Európai Unióban 430 ezer idő előtt elhalálozást írhattak a levegő finompor-szennyezettségének számlájára, a zajszennyezés pedig évente legalább 10 ezer korai halálozást okoz a szívbetegségek révén.

A termelés 45 százalékos növekedése ellenére 19 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása 1990 óta - ismeri el a jelentés, hozzátéve, hogy 2030-ig 40 százalékos csökkenést vett tervbe az unió. A 2008-as pénzügyi válság és az abból fakadó gazdasági nehézségek enyhítették a környezetterhelést, de még nem tudni, hogy tartós marad-e a javulás ezen a téren - mutat rá a jelentés.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség teljes átalakítást tart szükségesnek a táplálkozás, az energia, a lakhatás, a közlekedés, a pénzügyek, az egészségügy és az oktatás területén ahhoz, hogy az EU sikerrel nézhessen szembe az ökológiai kihívásokkal.