A csikungunyavírus ellen is véd a módosított kanyaróoltás

Egy nemzetközi kutatás eredményei szerint a csikungunyavírus ellen is védelmet nyújt a kanyaró elleni védőoltás egy módosított változata.

Az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) terjesztette vírus - amely csikungunya lázat és ízületi fájdalmakat okoz - halálos is lehet. Leginkább Dél-Amerikában és a karibi térségben terjed járványszerűen, de megjelent Észak-Amerikában és Európában is. Sem vakcina, sem hatásos gyógyszer nincs ellene - közölték a kutatásban részt vevő Bécsi Egyetem szakemberei hétfői közleményükben.

A Bécsi Egyetem farmakológiai klinikájának Bernd Jilma vezette kutatócsoportja, a párizsi Pasteur Intézet, az amerikai Walter Reed Katonai Kutatóintézet és a bécsi Themis gyógyszergyár munkatársainak sikerült a csikungunyavírus apró felületi részecskéit a kanyaró vakcinájának segítségével az emberi szervezetbe juttatni és a hatásáról megbizonyosodni - olvasható a Lancet Infectious Diseases orvosi szaklap aktuális számában.

Illusztráció - vakcinák (Fotó: AFP)

Illusztráció - vakcinák (Fotó: AFP)



"A módosított kanyaróvírust, mint afféle trójai falovat csempésszük be a szervezetbe, ahol a csikungunyavírus felületi részecskéit állítja elő. Ehhez olyan kis koncentráció is elég, amely még nem okozza a betegség tüneteit" - magyarázta Jilma.

A részecskék mégis képesek "felrázni" a nyirokrendszert, és megindítani az ellenanyag-termelést. Ezek után az ellenanyag készen áll, ha a csikungunyavírus megfertőzi az embert. Betegséget így azonban nem tud okozni.

Az eljárást a Pasteur Intézetben fejlesztették ki, a Themis ültette át a gyakorlatba és a Bécsi Egyetem klinikáján most 42 résztvevő segítségével tesztelték. A klinikai vizsgálatok második és harmadik fázisa következik, az oltóanyag használata 3-5 év múlva lehetséges - írták a kutatók.