A Boko Haram lefejezett túszokról tett közzé videót

Két lefejezett túszt ábrázoló, az Iszlám Állam (IÁ) közel-keleti dzsihadista csoport propagandáját idéző videofelvételt tett közzé hétfőn az interneten a nigériai Boko Haram szélsőséges szervezet - jelentette az iszlamista radikálisok internetes tevékenységét figyelő SITE nevű honlap.

A SITE szerint a videó jóval professzionálisabb, mint a Boko Haram korábbi hasonló propagandafelvételei, és az IÁ hírhedt toborzófilmjeinek egyes elemeit is alkalmazza.

A hétfőn a Boko Haram Twitter-mikroblogján közzétett felvételen két állítólagos kém látható. Közülük az egyik arról beszél, hogy a rendőrök lefizették, és azt ígérték, gazdaggá teszik, ha kémkedik a Boko Haram után.

A kivégzésük nem látható a videón, azonban - egy vágást követően - holttestük és mellkasukra helyezett levágott fejük igen.

A Boko Haram a múlt hónapban internetes üzenetekben közölte, fontolóra vette, hogy hűséget fogadjon az Iszlám Államnak.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport tavaly nagyjából tízezer ember halálát okozta a 175 milliós afrikai országban.