Szlovákiában ellopták a néhai kommunista pártvezető megrongált szobrát

Alig egy héttel azután, hogy aktivisták vörös festékkel lemázolták azt az emlékművet, amelyet Vasil Bilaknak, az egykori Csehszlovákia Kommunista Pártja (CSKP) magas rangú vezetőjének állítottak szülőfalujában, az emlékműről ismeretlen tettesek ellopták a politikus mellszobrát.

A néhai kommunista pártvezető mellszobrának eltulajdonításáról a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség számolt be hétfőn.

A tavaly februárban meghalt Vasil Bilak a CSKP egyik magas rangú vezetője volt, egyike azoknak a politikusoknak akik 1968-ban kezdeményezték, hogy a Varsói Szerződés csapatai szállják meg Csehszlovákiát. Bilaknak - halála első évfordulója alkalmából - néhány héttel ezelőtt szülőfalujában, a kelet-szlovákiai Krajná Bystrában a helyi lakók emlékművet állítottak.

Ezt az emlékművet két férfi, Lubos Lorenz és Peter Kalmus a múlt héten vörös festékkel lemázolta, és arra rétegre a "disznó" feliratot festette. Az aktivisták egyikének, Peter Kalmusnak a neve egy hasonló cselekedete kapcsán már korábban bekerült a köztudatba. Két évvel ezelőtt azzal vált ismertté, hogy vécépapírral körbetekerte a mártír Esterházy János Kassán felállított szobrát.
Bilak szobrával kapcsolatban jelenleg három rendőrségi vizsgálat is folyik. Az elsőt a szobor lemázolása miatt a rendőrség szabálysértési eljárás keretében, magántulajdon rongálása címén indította meg. A második vizsgálatot négy magánszemély, köztük politikusok indítványozták, feljelentésükben azt állították, hogy a szobor felállítása kimeríti az emberi jogok megsértését célzó csoportok népszerűsítésének bűncselekményét. A harmadik vizsgálat a szobor - hétfőn délelőtt bejelentett - eltulajdonítását követően indult meg.

Vasil Bilak és a CSKP több más magas rangú funkcionáriusa ellen - nem sokkal az 1989-es rendszerváltás után - 1991-ben vizsgálat indult az 1968-as intervenciót szorgalmazó levél megírása miatt. Ekkor az aláírók közül egyedül már csak ő volt életben. Az eljárást 2011-ben zárták le határozat nélkül, részben amiatt, hogy a potencionális tanúk már nem éltek. Vasil Bilakot és társait soha nem ítélték el.