Nyemcov-gyilkosság: Elhagyhatja Oroszországot az ukrán képviselő

Elhagyhatja Oroszországot Olekszij Honcsarenko ukrán parlamenti képviselő, akit vasárnap vittek be az egyik moszkvai rendőrőrsre - közölte az orosz főváros rendőrségének sajtószolgálata hétfőn.

A rendőrség azt is bejelentette, hogy közzéteszik azt a videofelvételt, amellyel cáfolni kívánják, hogy Honcsarenkót bántalmazták volna az őrsön és elutasították volna az orvosi segítségnyújtást, mint ahogy ezt az ukrán férfi állította.

A Petro Porosenko ukrán államfő pártjának színeiben politizáló fiatal férfit arról a vasárnapi moszkvai gyászmenetről vitték el a rendőrök, amelyen az ellenzék szervezésében tízezrek emlékeztek Borisz Nyemcovra, a szombatra virradó éjjel meggyilkolt orosz ellenzéki politikusra.

A Hősök nem halnak meg ukrán nyelvű felirattal és Nyemcov fényképével ellátott pólót viselő parlamenti képviselővel szemben azért intézkedtek a rendőrök, mert nem engedelmeskedett a felszólításnak, hogy vegye le a pólót. A felirat a tavalyi, nyugatpárti kijevi tüntetések egyik jelszava volt.

Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság később közölte, hogy gyilkossággal is megvádolhatják az ukrán parlamenti képviselőt, akit kihallgattak "a tavaly májusi tragikus odesszai események idején egy orosz állampolgár ellen elkövetett bűncselekmény" ügyében is.

A fekete-tengeri kikötőváros központjában 2014. május 2-án több tucatnyian vesztették életüket, amikor kigyulladt a szakszervezetek székháza, ahová oroszbarát szakadárok menekültek be, miután összecsaptak Kijev-párti aktivistákkal. Az orosz sajtóban több fénykép jelent meg a képviselőről az égő épületnél.

Az ukrán parlament elnöke tiltakozott Honcsarenko fogva tartása ellen, minthogy a nemzetközi jog értelmében a képviselőknek mentelmi joga van. Petro Porosenko ukrán államfő pedig utasította a moszkvai ukrán konzulátust, hogy intézkedjen a fiatal politikus "kiszabadítása" érdekében. Max Fejgin, a férfi egyik orosz ügyvédje az Interfax orosz hírügynökségnek elmondta, hogy Honcsarenko a nap folyamán elrepül Kijevbe.