Londoni elemzők: robusztus ipari növekedés Közép-Európában

Londoni pénzügyi elemzők szerint az európai felzárkózó gazdaságok feldolgozóipari teljesítményének robusztus élénkülését mutatják a hétfőn ismertetett februári gyáripari beszerzésimenedzser-indexek (BMI).

Citybeli elemzői vélemények szerint az orosz BMI-mutatót ugyanakkor a gazdasági helyzet romlásának átmeneti megállása okozta megkönnyebbülés hajthatta magasabbra.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh, a lengyel, az orosz és a török gyáriparra kiszámított, súlyozott BMI-átlag a múlt hónapban 51,3-re, háromhavi csúcsra emelkedett az erre a térségre januárban kalkulált 50,5-ről.

A Capital Economics által a magyar, a cseh és a lengyel feldolgozószektorra külön kimutatott, súlyozott átlagolással számolt aktivitási mérőszám 55,2 volt az egy hónappal korábbi 55,3 után. A ház számítási modellje szerint ez - a stagnálás ellenére - azt jelenti, hogy a három közép-európai EU-gazdaság ipari termelésének éves összevetésű átlagos növekedése 8 százalék környékére gyorsulhat a következő hónapokban a 2014 végén mért 4 százalék körüli ütemről.

A cég londoni elemzői kiemelik, hogy a tágabb értelemben vett európai felzárkózó térség összesített BMI-jelzőszámának emelkedéséhez az orosz gyáripari aktivitási mutató javulása adta a hajtóerőt. Az orosz feldolgozószektor BMI-indexe 47,6-ről 49,7-re - vagyis a teljesítmény zsugorodásának és növekedésének mezsgyéjét jelző 50-es határérték közvetlen közelébe - nőtt a múlt hónapban.
Az adatot részletesen kibontva úgy tűnhet, hogy az orosz feldolgozóipari élénkülés fő tényezője a hazai kereslet volt. Az új exportmegrendelések részindexe ugyanis zuhant, a szektor összesített új megrendeléseinek állományát mérő részindex - amely az új exportrendelések mellett tartalmazza az új hazai megrendeléseket is - ugyanakkor emelkedett.

Vannak olyan érvek, hogy ez az importhelyettesítő hazai fogyasztásélénkülés jele. Ebben lehet valamelyes igazság, ám az kétséges, hogy ez mindent megmagyaráz - fejtegették a Capital Economics londoni elemzői.
A ház szerint ugyanis nehéz elképzelni, hogy a belső kereslet jelentősebb lendületet adhatna az orosz feldolgozószektornak, mivel a hazai fogyasztás a magas infláció miatt éppen összeomlóban van, és a beruházások is zuhannak.

A Capital Economics közgazdászai szerint inkább az vélelmezhető, hogy az orosz BMI-mutató emelkedése általánosabb hangulatjavulást tükrözhet, tekintettel arra, hogy az orosz gazdasági helyzet romlásának folyamata egyelőre leállt.

A ház szerint azonban az orosz gyáripari BMI-index javulása valószínűleg átmenetinek bizonyul, és következő hónapokban ismét csökkenésnek indul.
Az orosz gazdaság kilátásaira más nagy londoni házak is igen borúlátó előrejelzéseket tartanak érvényben.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a minap megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Oroszországtól, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a folytatódó ukrajnai válság, valamint az olajár- és a rubelárfolyam-sokk várhatóan mély és tartós recesszióba sodorja az orosz gazdaságot.

A Moody's jelenlegi előrejelzése az, hogy az orosz hazai össztermék (GDP) az idén hozzávetőleg 5,5 százalékkal, 2016-ban további 3 százalékkal zuhan reálértéken.
A Moody's számításai szerint ez azt jelenti, hogy az orosz gazdaság reálnövekedése a 2018 végével záruló tízéves időszakban gyakorlatilag zéró lesz.

A cég szerint ha az olajárak jövőre sem emelkednek, és főleg ha még tovább esnek, akkor az orosz gazdaság valószínűleg 2016 után is recesszióban marad.