Iszlám Állam: Az iraki hadsereg és a síita milíciák offenzívát indítottak a dzsihadisták ellen

Az iraki hadsereg és a vele szövetséges síita milíciák elindították vasárnap régóta várt offenzívájukat az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita szervezet ellen a Bagdadtól északra lévő Szaláheddín tartományban - jelentette be Haider al-Abádi iraki miniszterelnök.

Az IÁ-nak a főleg szunniták lakta tartományban számos erőssége van, köztük Tikrít, Szaddám Huszein kivégzett iraki diktátor szülővárosa, és több más város a Tigris folyó mentén, Szamarrától északra, amely viszont már a kormányerők kezén van. A miniszterelnök vasárnap ellátogatott Szamarrába, és találkozott a katonai vezetőkkel. Az állami tévé által közvetített beszédében kijelentette, hogy ki fogják szorítani az iszlamistákat a tartományból, és utoljára felajánlotta az IÁ támogatóinak, hogy adják fel magukat. A katonákat és a síita milicistákat pedig arra kérte, hogy az offenzíva során próbálják meg megkímélni a civilek életét.

Az offenzíva keretében a kormányerők mintegy harmincezer embert mozgósítottak. A műveletben a hadsereg, a rendőrség és a terrorellenes erők mellett önkéntesek, síita milíciák és az IÁ-val szemben álló helyi szunnita törzsi harcosok is részt vesznek - tudatta az iraki haderő egyik ezredese az AFP francia hírszolgálattal.

A neve elhallgatását kérő tisztségviselő elmondta, hogy a biztonsági erők három irányban nyomulnak előre a tartományban, Tikrít, az attól délre fekvő Daur és az északabbra lévő el-Alám felé. A kormányhadsereg a főutak mellett a mellékutakon is jelen van, így akarják megakadályozni, hogy a radikális iszlamisták elmeneküljenek a térségből.

Az al-Irakíja állami televízió arról számolt be hétfőn, hogy a művelet során a tüzérség és a légierő vadászgépei is támogatást nyújtanak a szárazföldi alakulatoknak. A tájékoztatás szerint bizonyos körzeteket már sikerült megtisztítani a szélsőséges milíciától Tikrít környékén.

A dszihadistákat már többször megpróbálták kiszorítani Tikrítből, de mindeddig nem sikertelenül. Ezzel szemben az IÁ az elmúlt hónapokban Szamarrát vette többször ostrom alá. Az iraki hadseregnek a várost heves harcok árán tavaly júniusban sikerült visszafoglalnia a dzsihadistáktól.