Gyapjasrinocérosz-borjú maradványaira bukkantak Szibériában

Több mint tízezer éves gyapjasrinocérosz-borjú megfagyott maradványait lelték fel Szibéria északi részén, Jakutföldön. A világon először került elő ilyen lelet.

Az orosz paleontológusok által Szásának keresztelt 18 hónapos rinocérosz maradványait a szibériai örökfagy őrizte meg az utókornak, gyapjának nagy része, feje, egy füle és egy szeme teljesen érintetlenül fennmaradt. Fején két kicsiny szarvkezdemény is van - adta hírül a The Independent brit napilap honlapján.

Múlt év szeptemberében egy patakban talált rá Alekszander Banderov orosz vadász, aki először azt hitte, rénszarvassal van dolga. Amikor azonban meglátta a tülökkezdeményeket, rájött, általa még soha sem látott állatba botlott.

"Egy valóban páratlan leletről van szó. Egyetlen kezünkön megszámolhatjuk, hány felnőtt gyapjasrinocérosz-maradványra bukkantak szerte a világban. Borjút még sosem találtak - hangsúlyozta Albert Protopopov, Szaha Köztársaság (Jakutföld) tudományos akadémiája mamutkutató részlegének a vezetője.

A szakemberek azt remélik, hogy a maradványokból DNS-mintákat tudnak venni, amelyeket fel tudnak használni tudományos kutatásokhoz.  A gyapjasrinocérosz-maradványok sokkal ritkábbak, mint a gyapjas mamutéi. Legutóbb 2011-ben találtak ilyet.

A legősibb gyapjasrinocérosz-maradványra 2011-ben bukkantak a Himalájában, a feltételezések szerint  mintegy 3,6 millió évvel ezelőtt pusztult el. Általános feltételezés szerint a gyapjas orrszarvúk Kr. e. 8000 körül haltak ki vadászat miatt. Legközelebbi élő rokonuk a szumátrai orrszarvú, amely maga is a kihalás szélén van.