Dobbant az 5G az MWC-n

Bár az 5G hálózatok kereskedelmi elindítása csak 2020-ra várható, az Ericsson már most, a barcelonai Mobile World Congress-en bemutatta az alapvető 5G hálózati funkciókat.

Ezek ahhoz szükségesek, hogy az új technológia a fogyasztók illetve gépek közötti kommunikációban széles körben elterjedjen. Az Ericsson 5G tesztrendszere által produkált 5 Gbps átviteli sebességen felül a társaság két, mérföldkőnek számító új technológiai megoldást is bemutat a 2015-ös MWC konferencián: a kettős 5G–LTE (Dual Connectivity) és a többpontos 5G összeköttetést (Multipoint Connectivity).

A legfrissebb 5G rádió teszthálózati fejlesztéseik a mobilok és a rádió-hozzáférési hálózatok közötti bel- és kültéri interakciókra összpontosítanak:

• Kettős 5G-LTE összeköttetés (Dual connectivity): Az 5G mobilkészülék az LTE és 5G lefedettségi területek között mozog, szimultán kapcsolatot létesítve mindkét hálózattal a gördülékeny átadáshoz. Az 5G-LTE Dual Connectivity lehetővé teszi az 5G hálózatok számára az eszközök és rádióhozzáférés terén számos szabvány és sáv támogatását (multi-standard és multi-band támogatás).
• Többpontos 5G összeköttetés (Multipoint Connectivity): Az 5G mobilkészülék egyszerre két 5G bázisállomáshoz kapcsolódik, többszörös downlink stream révén biztosítva a magasabb adatsebességet, valamint az erősebb és stabilabb jelet. A többpontos 5G kapcsolódás elengedhetetlen lesz a többrétegű, mind a makro- és kis cellás lefedettséghez.

Az 5G a teljes mobilhálózatra és az ezzel kapcsolatos rendszerekre is jelentős hatással lesz, az eszközöktől, a rádiós hozzáférésen és az IP maghálózaton át a felhőig. Rádiós hozzáférés szempontjából az 5G a mai LTE technológia továbbfejlesztett változatát egyesíti új, általában magasabb frekvenciákon működő rádiós hozzáférési technológiákkal.