DK: a közszféra vezetői nyilatkozzanak a kitiltottakról

A Demokratikus Koalíció azt várja, hogy a közszféra vezetői nyilatkozzanak arról, a vezetésük alatt álló szervezeteknél van-e olyan ember, akit érint az Egyesült Államokból való kitiltás - mondta sajtótájékoztatóján a párt alelnöke.

Vadai Ágnes emlékeztetett arra, hogy a sajtóban tavaly októberben jelentek meg azok a hírek, amelyek szerint hat "magas rangú kormányzati tisztviselőt" kitiltottak az Egyesült Államokból. Azóta annyit lehet tudni, hogy az adóhatóságot vezető Vida Ildikó szerepel a listán, a további érintetteket viszont homály fedi - tette hozzá.

A független képviselő közölte, írásbeli kérdéssel fordul a miniszterelnökhöz, a miniszterelnök-helyetteshez, a miniszterekhez és a legfőbb ügyészhez. Emellett levelet küld az államfőnek, továbbá a jegybank, az MTVA, valamint az Állami Számvevőszék elnökének. Tőlük azt kéri, hogy büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozzanak arról, hogy szervezetüknél, azok háttérintézményeinél, gazdasági társaságainál vagy egyéb szerveinél szerepel-e bárki a kitiltási listán.