A Kubát sújtó amerikai embargó feloldását sürgette egy amerikai mezőgazdasági küldöttség

Potenciális üzleti partnereket keresve az utóbbi több mint egy évtized legjelentősebb amerikai mezőgazdasági küldöttsége hétfőn megkezdte háromnapos tárgyalásait Kubában, ahol sürgette az amerikai kongresszust a karibi szigetországot több mint öt évtizede sújtó kereskedelmi embargó feloldására.

A 95 fős delegáció utazását az Amerikai Mezőgazdasági Szövetség Kubáért (USACC) nevű csoport szervezte, amely azt követően alakult, hogy tavaly december 17-én a két ország bejelentette a diplomáciai kapcsolatok helyreállítására vonatkozó szándékát. A küldöttség tagja két volt amerikai mezőgazdasági miniszter és számos állami agrártisztségviselő is.

Devry Boughner Vorwerk, a Cargill alnöke, a USACC társelnöke kijelentette: reményeik szerint azt az üzenetet juttatják el Washingtonba, hogy egységesen állnak ki annak érdekében, hogy a kongresszus cselekedjen idén és szüntesse meg az embargót. (A Cargill az Egyesült Államok legnagyobb magántulajdonú vállalata, amely élelmiszeripari, mezőgazdasági, pénzügyi és ipari termékeket, illetve szolgáltatásokat fejleszt és bocsát piacra.)

A több mint 30 amerikai mezőgazdasági kereskedelmi szervezetet és vállalatot tömörítő szövetség azt akarja elérni, hogy Kuba is az amerikai agrárexport egyik piacává váljon. Az amerikai farmerek be akarnak törni az Egyesült Államokhoz oly közeli, kétmilliárd dolláros potenciális piacra, ám a szankciók jórészt megakadályozzák a kereskedelmet. Vorwerk rámutatott: miközben az amerikaiak versenytársai, Argentína, Brazília és Európa már Kubában vannak, az amerikai gazdákat saját kormányuk köti gúzsba.

Barack Obama amerikai elnök bizonyos kereskedelmi és utazási korlátozásokon lazított, de az embargó előírásainak többsége érvényes, azt csak a kongresszus szüntetheti meg. A kereskedelmi korlátozásokat eltörlő törvényt már beterjesztették a szenátusba, de a republikánus párti többségű kongresszus mindkét házának vezetése ellenzi a demokrata párt támogatását élvező jogszabály elfogadását.
Az Egyesült Államok 2000-ben engedélyezte amerikai élelmiszerek exportját, de azzal a megszorítással, hogy hitelből nem, csakis azonnali fizetéssel köthetőek üzletek. Tavaly a Kubába irányuló amerikai élelmiszerexport értéke 291 millió dollárra csökkent a 2013-as 349 millió dollárról és a 2008-as 710 millió dolláros csúcsértékéről. A karibi szigetország élelmiszerszükségletének 60-70 százalékát importból fedezi, ennek értéke tavaly 2 milliárd dollár volt.

Az Európai Unió és Kuba március 4-5-én Havannában tartja a kétoldalú keretmegállapodás megkötéséről szóló tárgyalások harmadik fordulóját, amelyen elsősorban a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok témaköre kerül napirendre.