A cseh jegybank szerint nem feltétlenül jó az euró a gazdaságnak

Nem biztos, hogy Csehország tervezett belépése az euróövezetbe pozitív lökést ad a gazdaságnak - állítja Miroslav Singer, a cseh nemzeti bank kormányzója hétfőn megjelent blogbejegyzésében.

Singer rámutatott: a bruttó hazai termék (GDP) növekedése az utóbbi hét évben többnyire gyorsabb volt az euróval nem fizető országokban, mint az euróövezet országaiban.

A Bohuslav Sobotka miniszterelnök által vezetett kormány 2018-ban számol az euró csehországi bevezetésével. Az időpontról várhatóan a következő kormány fog dönteni.
"Az empirikus adatok azt mutatják, hogy az euróövezet és az abba való belépés a válság előtti időszakban nem jártak semmiféle észrevehető, és korábban ígért pozitív hozadékkal. A válság és az utóbbi hét év ráadásul azt mutatják, hogy az euróövezet jól láthatóan lassabban növekszik, mint az Európai Unió euróövezeten kívüli országainak gazdasága" - közölte Miroslav Singer.

Kifejtette, a leggyorsabb növekedést - úgy az euróövezetben, mint azon kívül is - a rugalmas gazdaságok érték el. Az olyan országok mint Szlovákia, az euróövezetbe való belépésre megfelelő gazdasági reformokkal készültek fel, és ezáltal képesek voltak kihasználni az euróövezet nyújtotta lehetőségeket.

Csehország - Singer szerint - azonban inkább Szlovéniához hasonlítható, amely az euróövezetbe való belépés előtt "nem teljesítette házi feladatát".

Úgy vélte ugyanakkor, hogy a cseh gazdaság teljesítménye európai viszonylatban "határozottan emelkedik".
"Nemigen lehet azonban arra számítani, hogy az euróövezetbe való belépés újabb impulzusokat adna a növekedésnek" - vélekedik a cseh jegybanki kormányzó.