5 app viszi a mobil adatforgalom többségét

Az Ericsson most kiadott évközi Mobilitási Jelentésében közzétett adatok szerint az egyes országokban a top öt alkalmazás felel az okos eszközökön lebonyolított mobilforgalom túlnyomó részéért. A globális trend azt mutatja, hogy ezek az applikációk felelősek az alkalmazások által generált teljes forgalom közel kétharmadáért.

A vizsgálat során a videó streaming és a közösségi hálózati alkalmazások bizonyultak messze a legnépszerűbbnek az egyes országokban. Az egyértelmű általános trendek mellett minden országban megfigyelhetők voltak egyéni preferenciák is, az USA-ban decemberben például a Netflix és a YouTube szerepelt a top háromban. Minden vizsgált országban a Facebook volt a legnépszerűbb alkalmazás.

Arra is kitér a jelentés, hogy a főként a mobil videótartalmaknak köszönhető forgalomnövekedés várható mértéke 2020-ig évi 45 százalékos lesz. Az elkövetkező hat évben az előző hat évihez képest 17-szeresére nő majd a teljes mobil videóforgalom. A dinamikus növekedés hátterében meghúzódó fő okok a videóképes eszközök növekvő száma, az egyre nagyobb képernyők, valamint a javuló képminőség. Fontos az is, hogy a videók mind nagyobb szerepet töltenek be az olyan online tartalmak kapcsán, mint a hírek, a hirdetések, illetve a közösségi oldalak. Emellett egyre nagyobb mértékben osztunk meg videókat a népszerű közösségi oldalakon is.
Az idei az első olyan év, hogy heti szinten több ember néz majd igény szerinti streaming videótartalmakat, mint sugárzott tévéműsorokat.

Tavaly negyedik negyedévében került sor először arra, hogy 110 millió új mobil-előfizetéssel az LTE-technológia volt a legnépszerűbb valamennyi szabvány közül, megelőzve többek között a HSPA és GSM/EDGE technológiákat is. Ezen felül a 2014 egészére vonatkozó adatok szerint világszerte újabb 800 millióval bővült, és így a 2013. évi 1,9 milliárdról 2,7 milliárdra nőtt az okostelefon előfizetések száma, ami 40 százalékos növekedést jelent.

Az öt legnagyobb forgalmat generáló alkalmazás (Forrás: Ericsson)

Az öt legnagyobb forgalmat generáló alkalmazás (Forrás: Ericsson)



Csökken a sugárzott televíziós műsorok, és nő a streaming szolgáltatások nézőszáma. A világ kilenc meghatározó piacának vizsgálata alapján az Ericsson ConsumerLab elmozdulást tapasztalt a nézői szokásokban a gyakoriság kapcsán: az idei az első olyan év, hogy heti szinten több ember néz majd igény szerinti streaming videótartalmakat, mint sugárzott tévéműsorokat. A változás fő mozgatórugói a 4G-technológia megszületése, a növekvő okostelefon és táblagép használat, valamint a fogyasztói elmozdulás az olyan könnyen használható, igény szerinti szolgáltatások irányában, melyek többplatformos hozzáférést biztosítanak a különféle tartalmakhoz.