Mintegy 30 ezer hektárnyi terület szorul helyreállításra

Vasárnap több helyszínen is jelen lesznek a közmédia munkatársai, a műsor este 10-ig folyik, elsősorban a Duna csatornán, de a televíziós programok mellett a Kossuth Rádió számos műsora is foglalkozik a témával.

Mintegy 30 ezer hektárnyi terület szorul helyreállításra a tavaly decemberi ónos eső miatt - mondta az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) főtitkára vasárnap a Duna csatornán, az S. O. S. Bajban az erdő! című tematikus nap keretében. Lomniczi Gergely emlékeztetett arra, hogy a magasabban fekvő területeken, például Dobogókőn, a Magas-Mátrában, Galyatető térségében, a Börzsönyben és a Bükkben 8-10 centiméteres jégréteg keletkezett a fákon, amelyek ágai letörtek a nagy súly alatt. Mindez nagyjából 50 ezer hektárnyi erdőterületet érintett. Ezen belül 30 ezer hektárnyi erdőterület olyan súlyosan károsodott, hogy emberi beavatkozásra és segítségre van szükség - hívta fel a figyelmet.

Lomniczi Gergely elmondta, hogy az egyesület munkatársai eddig turistautakat tisztítottak meg, a főváros térségében például mintegy 500 kilométernyit. Közölte: már több mint 15 ezer hívás és SMS érkezett az S.O.S. Bajban az erdő! adományvonalra. Azok, akik szeretnék támogatni a kárenyhítést, a 13600-as telefonszámot tárcsázzák, majd a 90-es számot kell megadni. Ezzel hívásonként és SMS-enként 250 forinttal támogatják a károsodott erdők helyreállítására. Vasárnap több helyszínen is jelen lesznek a közmédia munkatársai. A műsorfolyam este 10-ig tart, mindenekelőtt a Duna csatornán. A televíziós programok mellett a Kossuth Rádió számos műsora is foglalkozik a témával.