Oltás nélkül nehéz kordában tartani ezt a betegséget

A Szombat reggel és a Krónika arról készített összeállítást, hogy a világ egyes országaiban milyen az oltásellenesség, s mindez mennyire járul hozzá olyan betegségek felbukkanásához, amelyekről eddig azt hittük, kordában tudjuk tartani.

Magyarországon 11 féle kórokozó, köztük a kanyaró ellen is kötelező és ingyenes a védőoltás, mondta a Krónikának Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója.
Kossuth Rádió, Krónika

Mészner Zsófia hozzátette: „Magyarországon is több tízezer kanyarós betegség volt még akkor is, amikor én gyerek voltam. 1969 óta oltunk Magyarországon kanyaró ellen, azt megelőzően nem csekély halálozással is járt ez a betegség. Aztán a bevezetett védőoltásnak köszönhetően néhány év alatt drámai módon csökkent a kanyarós esetek száma, és mára elmondhatjuk, hogy Magyarország sok-sok éve kanyarómentes, és csak behurcolt esetek adódnak időnként.”

Mészner Zsófia szerint az oltásellenes kampányok egyik oka, hogy az orvosok nem kellő hatékonysággal világosítják fel betegeiket arról, hogy a vakcináknak sokkal kevesebbszer van mellékhatásuk, mint amennyi betegséget, vagy akár halált is okozhatnak a kivédendő vírusok. Az oltásellenesség másik oka, hogy éppen a vakcináknak köszönhetően jó időre eltűntek azok a betegségek, amelyek évtizedekkel ezelőtt számtalan áldozatot szedtek, így eltűnt a veszélyérzet is - tette hozzá a szakember.
Kossuth Rádió, Szombat reggel

A kanyaró vírus által okozott megbetegedés, amely cseppfertőzéssel terjed. Tünete lehet a láz, a nátha vagy épp a kötőhártya-gyulladás. A betegségből a legtöbben néhány hét alatt felépülnek, de bizonyos esetekben halálhoz is vezethet. A kanyaró elleni oltóanyag a hatvanas évek közepétől áll rendelkezésre.

A kanyaró első leírását egy perzsa orvos adta a 7. században. A WHO becslései szerint évente 30-40 millióan betegednek meg kanyaróban, a 2000-ben meghalt 1,7 millió gyermek csaknem felének haláláért ez a betegség volt felelős. Napjainkban újabb járványok ütötték fel fejüket - egymástól távol eső országokban.

Az Egyesült Államokban néhány hete jelent meg újra a kanyaró

Az Egyesült Államokban néhány hete újra megjelent az ott 2000 óta eltűntnek hitt kanyaró. A mostani járvány gócpontja Disneyland, a látogatók az egyik külföldi vendég lappangó fertőzését vitték szét az Egyesült Államokban. Azóta már több mint tíz államból 150-nél is többen betegedtek meg.

Amerikában az utóbbi években megnövekedett a beoltatlan gyermekek száma. Az Egyesült Államokban lelkiismereti vagy vallási okokra hivatkozva megtagadható az oltás beadása. Megerősödtek az oltásellenes mozgalmak, amelyet leginkább a jómódú, egészséges táplálkozást folytató, ökotudatos, a természetes gyógymódokat előtérbe helyező, szabadelvű családokban találnak követőkre.

A járványtól való félelem politikai színezetű vitát is generált. Kalifornia egyes megyéiben az átoltottság mindössze nyolcvan százalékos, alacsonyabb, mint Szudánban vagy Csádban, s egyre több családorvos jelzi, hogy a szülők növekvő hányada oltásellenes. A védőoltás ellenzői azzal érvelnek, hogy a vakcina mellékhatásaként autizmus alakulhat ki. Az elméletet hiába cáfolták egészségügyi szakértők. Olyan vélemény is van, hogy az amerikai kormány eltitkolja, hogy a vakcina halált okozhat, s azt is, hány áldozatot követelt már.

Az egészségügyi hatóságok és a kormányzat az újabb megbetegedések megelőzésén dolgozik, többek között intenzív kampányt indítottak, hogy meggyőzzék a szülőket az oltás fontosságáról. Bár a gyerekek beoltásával kapcsolatos döntés a szülők kezében van, arra kérik a lakosságot, hallgassanak a tudomány és a közegészségügy szakembereire. Egyesek azért gondolják azt, hogy nincs szükség az oltás beadására, mert sikerült elérni, hogy rendkívül ritkán fordul elő kanyarós megbetegedés. Ezt azonban azzal lehetett elérni, hogy a gyermekek túlnyomó része megkapta az oltást.

A fertőzés szétterjedtsége miatt az Egyesült Államokban még korántsem ért véget a járvány, s Európában is fellángolt a vita a védőoltások körül.
Kossuth Rádió, Szombat reggel

Németországban az utóbbi tíz év legsúlyosabb kanyarójárványa tombol

A héten Berlinben egy kisgyermek, akinek szülei ellenezték a védőoltást, meghalt kanyaróban. Németországban tavaly október óta csaknem hatszáz kanyarós megbetegedést regisztráltak.

Egy 2001-es európai megállapodás alapján maguk a németek is csak ez év végére tűzték ki célul, hogy ne legyen az országban többé kanyaró. A néhány nappal ezelőtti haláleset után azonban az egészségügy vezetői is elismerik, hogy a terv nem fog teljesülni. A magyarázatok között a betegséget behurcoló migránsokat és az idegenforgalmat is megemlítik, de a kudarcnak valójában mélyebb társadalmi okai is vannak. A gyermekbetegségként ismert kanyaró fertőzötteinek fele ugyanis felnőtt, akik azért kaphatták el a betegséget, mert az ő gyermekkorukban már nem volt kötelező a védőoltás.

Az oltás kötelezővé tételével szemben igen nagy az ellenállás. Megszólalnak a vitában az oltások ellen kampányoló civilek, de a politika is. A kötelező oltások rendszerével kapcsolatban van, aki a meggyőzést hangsúlyozza, mások pedig a vélt mellékhatások miatt ellenzik a vakcina beadását.

Illusztráció - vakcinák (Fotó: AFP)

Illusztráció - vakcinák (Fotó: AFP)



Szakértők szerint, ha az átoltottság eléri a 95 százalékot, akkor szinte kizárt, hogy egy betegség ismét járványt okozhasson. Németországban azonban csak a lakosság 90 százaléka van beoltva kanyaró ellen.

A berlini kanyarójárvány a vizsgálatok szerint egy olyan bevándorlótól indult ki, aki Boszniából vagy Szerbiából érkezett. A kilencvenes években a délszláv háború idején Boszniában megszakadt a kötelező védőoltások rendszere, és felnőtt egy olyan korosztály, amelynek nem megfelelő a védettsége.

Az Európai Betegségmegelőző és Járványügyi Központ összesített adataiból az derül ki, hogy az elmúlt évben a kontinensen 4,5 ezer kanyaró-megbetegedés fordult elő, amelyek 85 százalékában nem volt védőoltása a fertőzöttnek, s a többiek sem kapták meg mindannyian a második oltást, ami a védettség kialakulásához szükséges. A legtöbb megbetegedés Olaszországban fordult elő, majd Hollandia és a Németország a sorrend. Magyarországon, Bulgáriában, Észtországban, Görögországban, Portugáliában és Szlovákiában sem regisztráltak kanyarós esetet.