Az LMP egy évvel megnyújtaná a kilakoltatási moratóriumot

A párt azt is követeli, hogy a kormány az érintettek bevonásával dolgozza ki azt a programot, amely tényleg segítene a családoknak abban, hogy ne kerüljenek utcára.

Az LMP a március elejével lejáró kilakoltatási moratórium egy évvel való meghosszabbítását követeli - mondta Schmuck Erzsébet, a párt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatója után vasárnap az MTI-nek. A politikus elmondta, a kilakoltatások elsősorban a devizahitelek részleteinek megemelkedésével, illetve a közüzemi díjtartozásokkal, a bérleti díjak elmaradásával függnek össze. Rámutatott, sokan - elsősorban a kormány propagandája miatt - azt gondolják, hogy a devizahiteles ügyük megoldódott, pedig az állami mentőcsomag csak az ilyen hitelekkel küzdők körülbelül egyharmadán segített.

"A devizaalapú lakáshitellel rendelkezők kétharmadának nagyobb a hiteltartozása, mint a lakása értékének a 90 százaléka, és arra is fel akarjuk hívni a figyelmet, hogy a gazdasági válság eleji szint csaknem négyszeresére, 1232 milliárd forintra nőtt az a hitelösszeg, amit a bankok képtelenek behajtani a lakosságtól" - tette hozzá. Schmuck Erzsébet szerint az LMP már többször javasolta, hogy csak bírósági határozattal lehessen kilakoltatni az embereket, illetve felvetették az "elsétálás jogának" bevezetését is, ami azt jelenti, hogy ha valaki elveszítette a lakását, akkor ne kelljen tovább fizetnie a banknak. A párt most azt követeli, hogy a kilakoltatási moratórium meghosszabbításán túl a kormány - az érintettek bevonásával - dolgozza ki azt a programot, amely tényleg segítene a családoknak abban, hogy ne kerüljenek utcára - hangsúlyozta a képviselő.