"Dzsihád John" hozzátartozói állandó megfigyelés alatt vannak Kuvaitban

Állandó megfigyelés alá vonták a "Dzsihád Johnnak" nevezett, brit állampolgárságú Mohammed Emwazi Kuvaitban élő közeli hozzátartozóit a hatóságok - írta vasárnapi számában az al-Kabasz című kuvaiti napilap.

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet több videóján nyugati foglyok lefejezőjeként látható férfival azonosított, londoni illetőségű Emwazi családjának tagjai Kuvaitban élnek és dolgoznak, és hozzá hasonlóan van brit útlevelük - teszi hozzá az újság.

"A biztonsági szolgálatok megtették a szükséges intézkedéseket a nap 24 órájában való megfigyelésükre" - jelentette az al-Kabasz "jól értesült forrásokra" hivatkozva. Azt nem közölte, hogy hányan vannak a közeli hozzátartozók Kuvaitban, és a hatóságok sem adtak felvilágosítást.

Egy másik újság, az ar-Rai biztonsági forrásokat idézve arról írt, hogy a feltételezett dzsihadista apja, a szintén brit állampolgár Jassem Abdelkarim jelenleg Kuvaitban tartózkodik, és hamarosan berendelik a hatóságok. A helyi médiumok szerint Emwazi családja iraki származású, de ő Kuvaitban született, és a család kérte a kuvaiti állampolgárságot.

"Dzsihád John" hatéves volt, amikor családja Nagy-Britanniába költözött, és a fiú az iskoláit Londonban végezte, majd a Westminster Egyetemen informatikusi diplomát szerzett. Többször visszalátogatott Kuvaitba, legutóbb 2010-ben. Úgy tudni, 2012-ben vagy 2013-ban ment Szíriába. Az al-Kabasz szerint Kuvaitba 2014-ben is próbált bejutni, de akkor megtiltották a belépését, mert neve összefüggésbe került egy nagy-britanniai terrortámadással.