Csak útlevéllel léphetnek Ukrajna területére az orosz állampolgárok

Az orosz állampolgárok csak útlevéllel léphetnek be vasárnaptól Ukrajna területére - ezzel megszűnik a Szovjetunió szétesése óta, negyedszázada érvényben lévő utazási rend a két ország között.

Az UNIAN hírügynökség emlékeztet arra, hogy az erről szóló kormányrendeletet január 30-án írta alá Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök, hatályon kívül helyezve a vízummentes rendről szóló orosz-ukrán államközi megállapodás egyes pontjait.

A beutazási rend megváltoztatására Petro Porosenko államfő utasította a külügyminisztériumot. Azzal indokolta az intézkedést, hogy jelentős számú orosz felderítő és sok diverzáns érkezik Ukrajna területére Oroszországból. "Az utazási rend szigorítására kizárólag az Ukrajna biztonságával kapcsolatos aggodalom miatt van szükség" - mondta Porosenko.

A TASZSZ hírügynökség szerint az új rendszer elsősorban a határ menti térségben élőket fogja leginkább sújtani, akik gyakorta minden nap átkelnek a határon, hogy meglátogassák legközelebbi rokonaikat, vagy iskolába járnak a határ túloldalára, vagy éppenséggel bevásárolni.

Moszkvai vezetők korábban azt mondták, hogy Oroszország nem fog hasonló válaszlépéshez folyamodni. Elsősorban humanitárius okok miatt nem fogja ezt megtenni, és továbbra is elegendő lesz a személyigazolvány felmutatása az ukrajnai állampolgároknak ahhoz, hogy beutazhassanak Oroszország területére.