Brémában terrorellenes akciót hajtott végre a rendőrség

Fegyvereket és lőszert kerestek a brémai rendőrök, de nem találtak végül. Az akció során több embert őrizetbe vettek.

A tartományi rangú Hanza-városban szombaton kezdődött nagyszabású rendőrségi akció, amelynek okairól először csupán annyit közöltek, hogy egy szövetségi hatóságtól erőszakra hajlamos iszlamisták tevékenységéből fakadó konkrét veszélyeztetettségről kaptak értesülést. A brémai hatóságok vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján aztán elmondták, hogy az információk szerint egy libanoni származású helyi lakos géppisztolyokat és más lőfegyvereket szerzett továbbértékesítés céljából. A brémai belvárost szombaton a készenléti rendőrség egységei lepték el, megerősítették számos intézmény, különösen a helyi zsidó közösség intézményeinek védelmét, egy muzulmán kulturális központban pedig éjszakába nyúló házkutatást tartottak. Két személyt előzetes letartóztatásba helyeztek, de vasárnap mindkettejüket szabadlábra helyezték, ugyanakkor több további embert őrizetbe vettek.

A 39 éves libanoni származású férfit is előzetes letartóztatásba, majd szabadlábra helyezték. Otthonát és munkahelyét is átkutatták. "Nagyon örülünk, hogy végül nem találtunk fegyvereket" - mondta a vasárnapi sajtótájékoztatón Ulrich Mäurer, a brémai tartományi kormány belügyi szenátora. Hozzátette, hogy a hatóságok gyanúját továbbra sem sikerült teljes mértékben eloszlatni, és a rendőri készültséget egyelőre csak kismértékben csökkentik. A Radio Bremen közszolgálati rádió értesülései szerint a rendőrség hónapokig tartó nyomozás után tartott házkutatást egy embernél, aki a gyanú szerint izraeli gyártmányú géppisztolyokat szerzett be nagy számban, törvénytelen módon. A rádió szerint a szélsőséges iszlamizmus Németországban leginkább elterjedt irányzata, a szalafizmus egyik országos központjaként számon tartott Brémában több hónapja megerősített megfigyelés alatt tartanak négy iszlamistát, akik megjárták a szíriai polgárháborút. Azt azonban nem tudni, hogy érintettek voltak-e a szombati akcióban. Az alkotmányvédelmi hivatal (BfV) helyi szervezete 360 radikális iszlamistát tart számon a 650 ezer lakosú tartományban.

A szövetségi belügyminisztérium egy szóvivője vasárnap arra figyelmeztetett, hogy Németországot továbbra is fenyegeti a dzsihadista terror. Ez az elméleti fenyegetettség "bármikor valóssá válhat különböző dimenziójú és intenzitású merényletek formájában" - mondta a szóvivő, kiemelve, hogy különösen az Iszlám Állam (IÁ) vagy más iszlamista terrorszervezetek kötelékében a Közel-Keleten harci tapasztalatot szerzett és Németországba visszatért személyek lehetnek veszélyesek. A BfV szerint eddig nagyjából 600 szélsőséges iszlamista utazott Németországból Irakba vagy Szíriába, hogy csatlakozzon az IÁ-hoz vagy más terrorszervezethez. Közülük nagyjából 70-en meghaltak - tízen öngyilkos merényletben -, és 200-an visszatértek Németországba.