Az erdőért szólt vasárnap a közmédia

A műsorfolyam a hazai erdőkre hívja fel a figyelmet, ahol decemberben az ónos eső és a jég felbecsülhetetlen károkat okozott. Az összefogás adományvonalát év végéig lehet hívni, 250 forinttal bárki támogathatja egy facsemete ültetését.

Mintha üveg borítana mindent, úgy nézett ki több település is országszerte december elején. Az ónos eső hatalmas pusztítást végzett, az utak egy részét kidőlt fák és letört ágak borították. Az ónos eső a talajt is feláztatta, az emiatt kidőlt fák pedig sok helyen leszakították a villanyvezetékeket, a fővárosban például mintegy ezer háztartásban volt hosszabb-rövidebb ideig áramszünet. A Normafánál 5 centis jég borította az ágakat, ez akár több tonna terhelést is jelenthetett, ezért itt is sorra törtek le az ágak. Az eső szinte teljesen megbénította a közlekedést, sok helyen napokkal az ónos eső után is takarították az utakról a fákat. Becslések szerint az országban összesen 30 ezer hektárnyi erdőt kell helyreállítani az ónos eső és az azt követő jegesedés miatt. A legnagyobb kár a Pilisi parkerdőben keletkezett, itt 20 ezer hektáron pusztultak el a fák. A szakemberek szerint akár egy fél évszázadba is beletelhet, mire mindenhol regenerálódhat az erdő.

Tematikus napot tartott vasárnap a közmédia a decemberi ónos eső által okozott erdőkárok miatt. S.O.S. Bajban az erdő! - ez a Dunán közvetített műsorfolyam címe. Reggel fél kilenckor kezdődött a műsorfolyam, amely a hazai erdőkre hívja fel a figyelmet, ahol decemberben az ónos eső és a jég felbecsülhetetlen károkat okozott. Körülbelül 30 ezer hektárnyi erdőterület olyan súlyosan károsodott, hogy további helyreállításra, emberi beavatkozásra, emberi segítségre van szükség – mondta a műsorban Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára.

A budapesti stúdióból kapcsolták azokat a helyszíneket, ahol már javában folyik a kármentesítés. A Pilisben kivágták és elszállították a sérült fákat, a Vértesben élő adásban ültettek facsemetéket, a Mátrában az MTVA munkatársai is részt vettek az erdő megtisztításában, a Börzsönyben az egyik áruházlánc dolgozói vállaltak önkéntes munkát, a veszélyesé vált fák kivágásában, feldarabolásában segédkeztek, Apátkúton pedig vadhúspörkölttel vendégelték meg azokat, akik segítettek a károk felszámolásában.

A közmédia azután tartja a tematikus napot, hogy a köztársasági elnök korábban azt kérte: az MTVA szenteljen kiemelt figyelmet a kárenyhítés segítésének. Áder János számára lesújtó élmény volt látni a pusztítást. Olyan volt a jégkártól sújtott erdő, mintha lebombázták, mintha tüzérségi zárótűz érte volna, derékba törtek fák – mondta az államfő, aki Apátkúton arról beszélt: összefogással lehet enyhíteni a károkat.

A visszajelzések azt mutatják, hogy a jó ügy érdekében érdemes összefogni - mondta már Siklósi Beatrix, az S. O. S. Bajban az erdő! főszerkesztője. Az összefogás adományvonalát, a 13600-as számot egészen év végéig lehet hívni. A 90-es kód beütésével, hívásonként 250 forinttal bárki támogathatja egy facsemete ültetését.