Az egyiptomi legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította az egyik választási törvényt

Alkotmányellenesnek nyilvánította az egyiptomi legfelsőbb bíróság vasárnap a parlamenti választásokat szabályozó törvények egyikét, aminek következménye a voksolás elhalasztása lehet - jelentette az an-Níl egyiptomi hírtévé.

Az új választási körzetek határvonalait szabályozó törvény harmadik cikke, az alkotmánybíróság határozata szerint sérti az alaptörvény azon kitételét, amely előírja a körzetek közötti egyenlőséget, figyelembe véve azok népsűrűségét és a választásra jogosultak számát.

Az an-Níl által megszólaltatott szakértők egybehangzóan úgy nyilatkoztak, hogy a kérdéses törvény módosítása "hosszú időt vesz igénybe", ami a március 21-ére kiírt parlamenti választás elhalasztását valószínűsíti. Ez utóbbit a legfelsőbb választási bizottság már a mostani fejlemények előtt a "lehetséges forgatókönyvek egyikeként" említette, és a testület szóvivője röviddel a határozat meghozatala után bejelentette, hogy új menetrenden dolgoznak.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő időközben a szóban forgó jogszabály módosítására szólította fel a kabinetet. Az elnöki hivatal közleménye szerint Szíszi erre egy hónapot adott az illetékeseknek.

A parlamenti választások alkotják annak a politikai útitervnek a harmadik, és egyben végső lépcsőjét, amelyet Szíszi - akkor még hadsereg-főparancsnoki és honvédelmi miniszteri minőségében - jelentett be 2013. június 3-án, miután elmozdította az iszlamista Mohamed Murszit államfői posztjáról. Az eredeti tervek szerint a voksolást 2014 végéig meg kellett volna tartani.
Egyiptomban 2012 nyara óta nincs működő parlament, amelyet ugyancsak az alkotmánybíróság oszlatott fel arra hivatkozva, hogy a képviselő-testületet alkotmányellenes módon választották meg.

A kérdéses jogszabály törvényhozói testület híján Szíszi elnöki rendelete alapján lépett hatályba a múlt év végén. A jelenleg érvényben lévő előírások szerint a parlament 567 mandátumából 420-at egyéni indulók töltenek be, és mindössze 120 szék jut a parlamenti listákon keresztül bejutó képviselőknek. A huszonhét maradék helyen az államfő közvetlen jelöltjei osztoznak.
A voksoláson induló pártok és koalíciók négy körzetre állíthatnak fel listát, az egyéni indulók számára ugyanakkor 237 választási körzetet alakítottak ki.