A növekedés támogatására koncentrál a Garantiqa

Az új szabályozási háttérnek megfelelően az MFB-csoporton belül a cég lett a hitelgarancia nyújtásának kompetencia-központja. Búza Éva, a januárban megválasztott vezérigazgató az MTI-nek beszélt terveikről.

A Garantiqa számára az idei év nagy lehetőséget jelent a gazdasági növekedés támogatására, a többségi tulajdonos MFB Magyar Fejlesztési Bank célkitűzéseivel összhangban - mondta Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. idén januárban megválasztott vezérigazgatója az MTI-nek. Kifejtette: a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. átfogó intézkedéscsomagot hajt végre annak érdekében, hogy szolgáltatásai olcsóbban, gyorsabban és egyszerűbben elérhetővé váljanak. Az intézkedések eredményeként a hazai vállalkozások alacsony költség mellett, akár 1-2 nap alatt megkaphatják a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalását. Az átfogó intézkedéscsomag egyúttal kijelöli a 2015-2019. közötti időszakra vonatkozó új stratégia irányait is, a Garantiqa folyamatosan bővíti a gyorsabb és egyszerűbb ügyintézést biztosító elektronikus szolgáltatásait.

Búza Éva szerint a garanciacég számára nagy lehetőségeket biztosít az Európai Unió új költségvetési ciklusa is, a 2014-2020 közötti időszakban megvan a szándék és rendelkezésre állnak a források is arra, hogy a Garantiqa aktív szereplője legyen az uniós forrásokat is igénybe vevő beruházások hitelezésének. Ezt a folyamatot nagyban segítheti, hogy az MFB - a Garantiqa többségi tulajdonosa - lett Magyarországon az uniós pénzeszközök forráskezelője. A vezérigazgató szerint ezt a tevékenységet azért is bővíteni kell, mert az előző uniós költségvetési ciklusban a garanciaként felhasznált források aránya alacsony volt. Mint fogalmazott, az uniós pénzügyi eszközök között "mostohagyerek" volt a viszontgarancia.

Búza Éva elmondta, hogy az új szabályozási háttérnek megfelelően az MFB-csoporton belül a hitelgarancia nyújtásának kompetenciaközpontja a Garantiqa lett. Így, ha az uniós pályázatok révén elérhetők lesznek az EU-s pénzek, a garanciacég bízhat abban, hogy a meglévő fejlesztésekkel minden rendelkezésre áll új kezességvállalási konstrukciók kidolgozásához.
A vezérigazgató a jegybank növekedési hitelprogramja (nhp) kapcsán megjegyezte: a benyújtott kérelmek elutasításának aránya igen alacsony volt, és erre szinte kizárólag formai okok miatt került sor, vagyis a Garantiqa gyakorlatilag minden olyan ügyletet támogatott kezességvállalással, amelyre azt a bankok igényelték.
Hozzátette: azok a kkv-k, illetve mikrocégek, amelyek hiteleihez a bankok kezességet kérnek, kisebb méretűek, az nhp keretében kihelyezett nagyobb - több milliárd forint összegű - hitelekhez nem igénylik a garanciaszervezet kezességvállalását. A Garantiqa partnerei ehhez képest mikrovállalkozások, a cégnél a készfizető kezességgel nyújtott hitelek átlagos nagysága 12 millió forint.
Búza Éva szólt arról is, hogy az OECD egyik elemzése alapján Japánban és Dél-Koreában a garanciavállalások GDP-hez mért aránya 6-7 százalék, míg Magyarországon 1,4 százalék. Magyarország a garanciavállalások GDP-hez mért arányát tekintve világviszonylatban a 6. helyen, Európában a 3. helyen áll, csak Portugália és Olaszország előzi meg az unióban.
Nemzetközi összehasonlításban tehát magas a hazai hitelgarancia támogatások szerepe a gazdaságban. A hazai hitelezési gyakorlatban kisvállalkozások jellemzően csak akkor jutnak hozzá banki hitelekhez, amennyiben ahhoz garanciaszervezet kiegészítő fedezetet biztosít - emelte ki a vezérigazgató.
A Garantiqa 2013-ban a hazai kezességvállalási piacon 75 százalékos részesedéssel bírt. A társaság 2014-ben 282,1 milliárd forint új kezességet vállalt 26 ezer szerződés keretében, az év végi garanciaállomány 320,4 milliárd forintot tett ki.
A Garantiqát 1992-ben a magyar állam, a legjelentősebb hazai kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek és néhány vállalkozói érdekképviseleti szövetség alapította. Jelenleg a társaság részvényeinek 30,7 százaléka a kormány, 46,84 százaléka a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., 22,46 százaléka magyarországi pénzintézetek tulajdonában van. A kormány tulajdonosi jogait is az MFB Zrt. gyakorolja.