PM: többen haltak meg a télen kihűlés miatt

Szabó Rebeka szerint múlt év októbere óta mintegy 120 ember hűlt ki az országban. A politikus kitért arra is, hogy az elfogadott fővárosi költségvetés szerint 14 millió forinttal kevesebbet fognak költeni a hajléktalanoknak szánt juttatásokra, mint a korábbi években.

Szabó Rebeka szerint múlt év októbere óta mintegy százhúsz ember hűlt ki az országban, több, mint az előző tél hasonló időszakában. A PM elnökségi tagja szombati budapesti sajtótájékoztatóján a hajléktalan-ellátási rendszert bírálta és hiányolta a szegényebb rétegek lakhatását segítő programokat. Az ellenzéki politikus a Magyar Szociális Fórum adatait idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy a hideg miatt meghaltak között nem csak fedél nélkül élő emberek voltak, hanem mintegy félszázan olyanok is, akik saját fűtetlen otthonukban vesztették életüket. Hozzátette: a legfiatalabb 20, a legidősebb 92 éves volt. Azt is mondta, hogy az elmúlt tél teljes időszakában 119-en haltak meg kihűlés miatt.

Szabó Rebeka közölte azt is, hogy több százezer gyerek él egészségtelen, penészes vagy folyóvíz nélküli lakásban. Úgy fogalmazott, hogy akik ilyen körülmények között élnek, azokra nem hat a kormány "hazug rezsicsökkentési politikája". Szerinte a vasárnap életbe lépő, a szociális támogatásokat érintő törvény módosításával a kormány több milliárd forintot von ki az ellátási rendszerből, továbbá megszünteti a családok lecsúszását megakadályozó országos adósságkezelési és a lakhatási támogatást is.

A politikus kitért arra is, hogy az elfogadott fővárosi költségvetés szerint 14 millió forinttal kevesebbet fognak költeni a hajléktalanoknak szánt juttatásokra, mint a korábbi években. A vasárnap lejáró kilakoltatási moratóriumra utalva Szabó Rebeka elmondta, a PM azt követeli: ne történjenek elhelyezés nélküli kilakoltatások, legalább átmeneti szállást biztosítsanak az otthonukat elvesztő családoknak. Úgy vélte, hogy a szegényebb családok biztonsága érdekében több önkormányzati szociális bérlakásra lenne szükség.