Nyemcov-gyilkosság: a helyszínen emlékeznek a moszkvaiak

A moszkvaiak a gyilkosság helyszínén emlékeznek Borisz Nyemcovra, a főváros eközben a hatályos jogszabályok ellenére engedélyezte a vasárnapra meghirdetett ellenzéki gyászmenetet.

Alekszej Majorov, az orosz főváros regionális biztonsági főosztályvezetője bejelentette, hogy a gyilkosság miatt az ellenzék nem tartja meg vasárnap a "válságellenes" tüntetést a délnyugat-moszkvai Marjino nevű városrészben, ahova az engedélyt kapták, ellenben gyászmenetet hirdetett meg a központban.

A moszkvai hatóság így kivételt tett az ellenzéki rendezvénnyel, mivel a hatályos szabályozás szerint legalább 15 nappal előbb engedélyt kell kérni a hasonló akciók lebonyolítására. Korábban Majorov azt nyilatkozta a LifeNews orosz kereskedelmi tévének, hogy a jogszabály alapján nem engedélyezhetik a főváros központjában az ellenzéki rendezvényt.

A vasárnapi gyászmenet a Kreml szomszédságában lévő Kitaj Gorod nevű történelmi városrészben indul vasárnap, és a Moszkva folyó menti rakparton a Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon keresztül, a gyilkosság helyszínéhez vezet. Onnan a résztvevők az utóbbi évek nagy ellenzéki tüntetéseinek helyszíne közelében lévő Malij Zamoszkvoreckij (Kis Moszkva) hídig folytathatják útjukat. Borisz Nyemcov az egyik fő szervezője volt a 2011-2014-es ellenzéki megmozdulásoknak.

Nyemcov-gyilkosság: virágok és részvétnyilvánítás


Mindeközben folyamatosan vonulnak az emberek az éjszaka történt gyilkosság helyszínére. A tragédia politikai meggyőződéstől függetlenül mindenkit sokkolt. Neves ellenzékiek és Borisz Nyemcov egykori kormányzati politikustársai is megjelentek a helyszínen. Közöttük Anatolij Csubajsz volt orosz kormányfőhelyettes, Borisz Jelcin néhai orosz államfő hivatalvezetője, jelenleg a Rosznano nevű cég elnöke virágokat vitt a rögtönzött emlékhelyre. A Kremlhez közeli hídon már nagy halom állt össze a virágokból. Csubajsz letérdepelt, úgy rótta le tiszteletét a gyilkosság helyszínén egykori harcostársa emléke előtt.

Borisz Nyemcovot a jövő kedden a Trojekurovszki temetőben helyezik örök nyugalomra. Azt megelőzően, aznap a Nobel-díjas Szaharov akadémikusról elnevezett központban vesznek tőle végső búcsút.