MSZP: állítsák helyre a PSZÁF önállóságát!

Józsa István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője egy budapesti DRB-bankfiók előtt tartott sajtótájékoztatót, és azt mondta, elégtelen a mostani szabályozás, hiszen bank ellenőriz bankot.

Az MSZP a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) önállóságának helyreállítását követeli a Buda-Cash-ügy kapcsán. Józsa István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton egy budapesti DRB-bankfiók előtt tartott sajtótájékoztatón a törvénymódosítási javaslatot azzal indokolta: elégtelen a mostani szabályozás, hiszen bank ellenőriz bankot, mert a PSZÁF-ot a fideszes kétharmados parlamenti többség "besöpörte" az MNB-be. Ráadásul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jegybanki függetlenséggel takarózik, és nem enged betekintést felügyeleti munkájába - tette hozzá.

A szocialista politikus szerint online ellenőrzésre és egy olyan átlátható felügyeleti szervre van szükség, amely köteles a parlamentnek beszámolni, illetve azt a kormány is ellenőrizheti. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, javasolják, hogy évente legyen átfogó vizsgálat ezeknél a bankoknál. Megismételte az MSZP korábbi követelését: az MNB - felügyeleti hatáskörével élve - haladéktalanul kártalanítsa a DRB ügyfeleit "elégtelen működés okozta kár miatt". Emlékeztetett arra, hogy a brókercéghez kötődő bankcsoportnak 120 ezer betétese, vagyis károsultja van.

Józsa István véleménye szerint nem fordulhatott volna elő ez a bankcsőd, ha a felügyelet megfelelően végzi a munkáját, ezért kezdeményezték azt is, hogy mondjon le Matolcsy György jegybankelnök, helyét egy pártoktól független szakember vegye át. Kérdésre válaszolva beszélt arról, uniós direktíva miatt határozták meg korábban azt, hogy háromévente kötelező átvizsgálni a bankokat, de felhívta a figyelmet arra, hogy az MNB saját hatáskörében bármikor átvizsgálhat egy bankot.